Bestel de daghap op Kerstavond en help gezinnen die bij de Voedselbank ingeschreven staan
Bestel de daghap op Kerstavond en help gezinnen die bij de Voedselbank ingeschreven staan Foto:

Een extra couvert voor de Voedselbank

DELFT - De Voedselbank in Delft krijgt steeds meer gezinnen over de vloer die niet meer zonder hun hulp kunnen.

Met het oog op de komende feestdagen hebben Stichting Couvert Extra en Café de V de handen ineen geslagen om de Voedselbank te hulp te schieten. Op kerstavond wordt er bij Café de V gedineerd. Met de opbrengst van deze avond worden er maaltijden voor de Voedselbank gekocht.
Een mooi begin van de feestdagen, waarbij men dineert én doneert. Er wordt dus letterlijk een couvert extra gegeven.

Problemen
Voedselbanken door heel Nederland zitten momenteel in een moeilijke situatie: een grotere vraag naar pakketten en een kleiner aanbod van producten. Ook de Delftse Voedselbank ondervindt deze problemen en zag het aantal gezinnen wat hulp nodig heeft de afgelopen jaren groeien van 250 naar bijna 500. Een goede reden voor Café de V en Stichting Couvert Extra om een steentje bij te dragen.

Daghap
Ieder jaar is Café de V open op kerstavond en traditiegetrouw is dit een stamppot-avond. Een avond met een eenvoudige daghap op het menu, waarvan de volledige opbrengst naar een goed doel gaat. Dit jaar gaat Café de V voor de zesde keer een samenwerking aan met Stichting Couvert Extra en wordt de lokale Voedselbank gesteund.

Feestdagen
Kerstavond staat er bij Café de V een lekkere boerenkool stamppot met worst op het menu als dagschotel á 8,50 euro. De volledige 8,50 euro gaat in een pot, samen met alle fooi die deze avond wordt opgehaald. Het doel is om deze pot te vullen tot 1.400,00 euro. Als dit doel wordt gehaald, krijgen alle gezinnen die bij de Voedselbank komen een stamppot-pakket met worst gedoneerd. Zo kunnen ook zij tijdens de feestdagen een gezonde en echt Hollandse maaltijd bereiden.

Ondernemers
Aan deze actie hebben meerdere (lokale) ondernemers bijgedragen. Café de V heeft een deel van zijn omzet van deze avond afgestaan, slagerij Leo van Vliet doneerde de rookworsten en groothandel van Gelder leverde de boerenkool en aardappelen gratis.

Stichting Couvert Extra
In juli 2012 is Stichting Couvert Extra gestart, met als doel om vanuit de Delftse horeca de lokale Voedselbank te steunen. Buiten wekelijkste steun zorgde Couvert Extra ook voor meer vreugdevolle feestdagen de afgelopen jaren. Zo kregen de bij de Voedselbank aangesloten gezinnen met kerst eerder een gepast 'stamppot-pakket' en werd de jaarwisseling een keer zeer smakelijk gevierd met een kiprollade. De stichting heeft ook een nieuwe koelcel gedoneerd aan de Voedselbank ter waarde van 6.352,50 euro.

Traditie
Jon Cornelese van Café de V:
"Klanten van de Voedselbank eten vaak erg ongezond. Het is mooi dat je dan op deze manier een kleine bijdrage kan leveren om ze iets gezonds voor te schotelen. Ik verwacht ook dit jaar weer een volle tent, het wordt elk jaar drukker. Het leeft echt. Onze vaste gasten komen speciaal voor de stamppot op kerstavond bij ons eten, dat is echt een traditie aan het worden.
Er zijn nog geen concrete plannen om het aantal locaties uit te breiden, maar daar staan we wel voor open."