Wethouder Karin Schrederhof van Sportzaken (Foto: Roel van Dorsten)
Wethouder Karin Schrederhof van Sportzaken (Foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Sportraad ALV in het teken van gemeentelijke plannen

DELFT - De op 3 december jl. gehouden en goed bezochte Najaars-Algemene Leden Vergadering van de Sportraad Delft stond grotendeels in het teken van diverse gemeentelijke plannen. Dit zijn plannen om de in de afgelopen jaren opgelopen kwantitatieve en kwalitatieve achterstanden in de sportsector in onze stad in ieder geval deels te gaan bestrijden.

Na de door Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders vlot afgewikkelde gebruikelijke huishoudelijke zaken stonden diverse gemeentelijke plannen op de agenda. Voorzitter Schreuders gaf aan dat het Sportraad-bestuur al jarenlang ieder kwartaal een regulier overleg heeft met de sportambtenaren, maar dat hier nu op verzoek van de wethouder ook een regelmatig bestuurlijk overleg met haar bij komt. Juist hedenochtend heeft er nog overleg met de wethouder plaatsgevonden over de hedenavond aan de orde zijnde onderwerpen.

Vervolgens was het woord aan sportwethouder Karin Schrederhof die een toelichting mocht geven op twee belangrijke door de gemeente uitgezette lijnen, te weten de Investeringsagenda en het Uitvoeringsplan Sport. Deze beide trajecten vloeien voort uit een tweetal eerder – in samenspraak met de Sportraad Delft – tot stand gekomen rapporten, t.w. het 'Sportaccommodatieplan 2016' en de nota 'Visie Sport en Bewegen 2017-2025'. Dat is reeds onder de vorige sportwethouder, Raimond de Prez, gedaan.

Investeringsagenda
De eerste lijn (de Investeringsagenda) beoogt het systematisch maken en realiseren van plannen voor het minimaal op orde brengen van de binnen- en buitensportaccommodaties in Delft, terwijl de tweede lijn (het Uitvoeringsplan) beoogt om ook daadwerkelijk invulling en ondersteuning te geven aan de sportactiviteiten door en bij de sportclubs in Delft. Uiteraard is er op accommodatiegebied een bijna onbeperkte wensenlijst aan de ene kant, maar aan de andere kant een beperking door wat realistisch mogelijk is in geld en dat zeker in de eerstkomende periode. De eerder opgestelde criteria, zoals genoemd in de gemeentelijke brief van 20 juli 2018, spelen hierbij een belangrijke rol.

Thema's
Het Uitvoeringsplan Sport omvat drie thema's, te weten het vitaliseren van sportverenigingen, sportstimulering en –innovatie, alsmede de maatschappelijke rol van sport en de sportclubs in het sociaal domein.

Prioriteiten
Wethouder Schrederhof gaf aan dat ze de diverse trajecten zo veel mogelijk in overleg en in samenwerking met het bestuur van de Sportraad Delft en met de clubs wil afleggen, maar dat het uiteindelijk de Gemeenteraad is die de beslissingen neemt, over de toekenning van gelden volgens hun prioriteiten. Naar verwachtingen worden de voorstellen van het College van B & W op beide trajecten in het vroege voorjaar van 2019 richting de Gemeenteraad gestuurd, maar het spreekt voor zich dat de uitvoering van een en ander enige jaren in beslag gaat nemen. Na de inleiding van de wethouder was er uiteraard gelegenheid tot het maken van opmerkingen dan wel tot het stellen van vragen, maar dat bleef beperkt en de wethouder kon kennelijk ieders vragen tot genoegen beantwoorden.

Acceptatie
De ALV werd afgesloten met een presentatie door Karin Blankenstein over het werk van de John Blankenstein Foundation. Deze organisatie is vernoemd naar en geïnspireerd door voormalig topscheidsrechter en homo-activist John Blankenstein en zet zich in om de LHBT-acceptatie in de georganiseerde sport te verbeteren. Veel sportclubs denken dat ze voldoende open en veilig zijn voor iedereen. In de beleving van homo-sporters ligt dat toch anders, ze missen de ruimte vanuit de club om hun eigenheid bespreekbaar te maken. Karin Blankenstein vroeg hier aandacht voor bij de clubs. Ten slotte kon op informele wijze worden vooruitgeblikt naar het jaar 2019, waarin door het Sportraadbestuur met zekerheid het Derde Delftse Sportcongres georganiseerd zal gaan worden, zo kondigde Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders aan.

Activiteiten Sportraad
Op vrijdagavond 26 oktober jl. vierden de studenten-rugbyers van DSRC dat ze 100 jaar bestonden. Dat was aanleiding voor plaatsvervangend-sportwethouder Bas Vollebregt en Sportraad-bestuursleden Guus Heemskerk en Peter Grootscholten om de officiële receptie van de jubilerende vereniging te bezoeken. Er werd op uitgebreide en bijzondere wijze stil gestaan bij het betreffende eeuwfeest, want daarmee is een bijzondere mijlpaal bereikt. Het feest duurde nog lang.

Themabijeenkomst
Op maandagavond 29 oktober jl. vond op Sportpark Tanthof-Zuid een door de Sportraad Delft georganiseerde Themabijeenkomst plaats over de wijzigingen in de regelgeving over de BTW en met name de verruiming in de BTW-sportvrijstelling. Deze avond werd met ruim 40 aanwezigen druk bezocht. De uitstekende en informatieve presentatie werd gegeven door Ronald Brouwer, werkzaam bij een belastingadviesbureau. Er zitten aan de diverse wijzigingen niet alleen negatieve, maar ook enkele positieve kanten, maar duidelijk werd wel dat het een zeer bewerkelijke en complexe materie is, die in ieder geval extra werk van de clubbestuurders vergt.

Ledenraad
Sportraad-voorzitter Wicher Schreuders is niet alleen al jarenlang actief in de Delftse sportwereld, maar ook landelijk en wel laatstelijk als lid van de Ledenraad van de KNVB. Dit uit slechts 30 personen bestaande landelijke orgaan wordt om de drie jaar gekozen door de ruim 3000 amateurvoetbalclubs in ons land.
De Ledenraad is samen met de Directie/Bestuur/AV en de Raad van Toezicht – op hoofdlijnen – verantwoordelijk voor de gang van zaken binnen het gehele amateurvoetbal van de KNVB. De 30 leden van de Ledenraad vormen samen met 30 vertegenwoordigers van het Betaalde Voetbal de overkoepelende Bondsvergadering. Regelmatig vinden hiertoe vergaderingen en themabijeenkomsten plaats in Zeist. Daarnaast zijn de Ledenraadsleden ook in hun eigen district en kieskring actief met tal van vergaderingen en bijeenkomsten, dikwijls met en bij de clubs.

Herkozen
Wicher Schreuders werd vorige week in zijn kieskring (Delft, Den Haag, Westland en omgeving) met een overweldigende meerderheid herkozen: hij kreeg maar liefst 86,2% van de uitgebrachte stemmen, zijn naaste belager kreeg 9,4%, de derde behaalde 4,4% en de vierde kandidaat eindige op 0%. De zittingstermijn is in ieder geval drie jaar, dus tot eind 2021, maar de kans bestaat dat dit wordt verlengd naar vier jaar. Uiteraard blijft Wicher Schreuders ook nog aan als Sportraad-voorzitter.

Een sportief 2019
Het Bestuur van de Sportraad Delft wenst via deze pagina alle leden, sporters, relaties en ook alle lezers van dit blad een sportief, gezond en geweldig 2019. Meer specifiek wenst genoemd Bestuur dat gezamenlijk verder kan worden gebouwd aan een in alle opzichten mooie
samenleving in onze prachtige stad.

FOTO's: Roel van Dorsten
een aantal foto's van de Najaars-ALV:
- eentje met wethouder Karin Schrederhof
- eentje met Karin Blankenstein

- en eventueel nog een 3e en 4e.
Verder hebben we immers bij de onderwerpen van deze keer niet veel of helemaal geen foto's.
Dus dan hebben we wat te kiezen uit de ALV-foto's. Het gaat op de ALV deze keer met name
over Investeringsagenda / Uitvoeringsplan Sport, dus foto's over die onderwerpen – met name
over 'sportaccommodaties' zijn ook te plaatsen.

** FOTO: Roel van Dorsten
-met een aantal Sportraad-bestuursleden? Of zoiets. Dan kunnen we

Karin Blankenstein aan het woord over het onderwerp acceptatie (Foto: Roel van Dorsten)
Een vol huis bij de ALV van de Sportraad Delft (Foto: Roel van Dorsten)
Wicher Schreuders, herkozen als lid van de Ledenraad van de KNVB (Foto: Roel van Dorsten)
De Algemene Ledenvergadering van de Sportraad Delft gaf een mooie opkomst te zien (Foto: Roel van Dorsten)