Afbeelding
Foto:

Dale Erickson, 75

San Francisco

- Wat breng u hier naar de markt van Delft?
"Ik ben samen met mijn vrouw vrienden aan het opzoeken die in Amsterdam wonen. We verblijven in totaal negen dagen in Nederland en we zijn net 10 dagen in het noorden van Italië geweest bij andere vrienden. Hier in Amsterdam slapen we bij vrienden van mijn vrouw. Daar kwam gister een excursie ter sprake. Wij zijn nu dus in Delft, maar we waren eerder vandaag al in Den Haag en Rotterdam en dan hebben we Amsterdam natuurlijk al gezien. Ik ben zelf een schilder en ik ben dol op de Nederlandse school van oude Schilders. Dan moet je hier natuurlijk zijn, want veel van hen komen hier uit de regio. Vanmiddag was ik bijvoorbeeld in het Mauritshuis in Den Haag en daar heb ik 'De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp' bekeken van Rembrandt van Rijn. Nu zijn we hier in Delft, dé stad van Vermeer."

- Wat heeft u hier allemaal al gezien en wat wilt u nog gaan zien?
"We zijn net in de Nieuwe Kerk geweest en we hebben wat door de prachtige, oude binnenstad gewandeld. Wel grappig, want die Nieuwe Kerk is zo oud dat hij al is verzakt en de Oude Kerk die is ontzettend scheef. Nu waren we eigenlijk onderweg naar het Prinsenhof, daar kijk ik wel naar uit. 'William of Orange' ligt hier dus onder ons begraven en nu gaan we kijken waar hij is vermoord. Misschien is er daarna nog wel tijd om het straatje van Vermeer te zien. Het schijnt dat dat hier echt vlakbij is. De Oostpoort lijkt ons ook leuk om nog te zien."

- Zou u Delft aanbevelen aan andere toeristen?
"Absoluut. Ik hoop in de toekomst nog eens terug te komen, want er is zoveel te zien ondanks dat het een kleine stad is. Toch wel heel anders dan bijvoorbeeld Amsterdam. Daar is het ontzettend druk en stikt het van de toeristen. Hier is alles wat rustiger en veel intiemer. De oude binnenstad is ook prachtig en die moet je eens gezien hebben. Al die fietsers hier door de binnenstad zijn ook geweldig. Dat zou in de VS nooit goed gaan. Ja, ik zou hier heel graag nog terug komen.