Afbeelding
Foto:

DNA van Nederland in Museum Prinsenhof

André Kuipers had onlangs de eer een gloednieuwe tentoonstelling te openen in het oude vertrouwde Museum Prinsenhof. Met het overhandigen van zijn handschoenen, die in 2004 met hem mee de ruimte in gingen, opende hij de tentoonstelling 'DNA van Nederland. Van staart tot spacepak'.


Het museum brengt met deze tentoonstelling de vaderlandse geschiedenis heel dichtbij. Zo dichtbij dat de geschiedenis bijna tastbaar wordt! Het publiek staat oog-in-oog met historische relieken: zeldzame objecten van historische hoofdrolspelers en gebeurtenissen die een belangrijke rol hebben gespeeld in ons verleden. Het zijn allemaal voorwerpen die -soms letterlijk- van Nederlandse 'helden' zijn geweest, door hen zijn gedragen of zijn aangeraakt. Samen vormen ze stukjes van het DNA van Nederland.

Al eeuwenlang
De kogelgaten, veroorzaakt door de moord op Willem van Oranje door Balthasar Gerards, kunnen worden aangemerkt als één van de vroegste historische relieken van het 'moderne' Nederland. Al eeuwenlang trekken bezoekers naar Delft om de plaats waar Willem van Oranje is vermoord te zien. Om daar te zijn, waar het gebeurde!
"Een belangrijke reden voor het ontwikkelen van de tentoonstelling 'DNA van Nederland' is de toenemende belangstelling in onze samenleving voor vragen over identiteit", zegt Janelle Moerman, directeur van Museum Prinsenhof. "Wie zijn wij? Wat leert de geschiedenis ons? Waar bestaat 'ons' DNA uit? Waarom voelen we ons wel of niet Nederlander? Wat betekent dat eigenlijk? En welke objecten horen daarbij?"

Nieuwe helden
In de tentoonstelling gaat het museum samen met het publiek op zoek naar nieuwe 'helden' en hedendaagse èn toekomstige relieken. En worden er vooral veel vragen gesteld.
Wat doet het met ons om oog-in-oog te staan met het laatste verjaardagscadeau dat Anne Frank ooit kreeg? Zijn de handschoenen van André Kuipers nieuwe herinneringsobjecten of is het beroemde postzakjasje van H.M. Koningin Máxima zo'n nieuw reliek? Maken deze objecten in de toekomst onderdeel uit van het DNA van Nederland? De tentoonstelling exposeert een indrukwekkend aantal bijzondere voorwerpen en gaat de discussie over 'helden', identiteit, 'goed' en 'fout' erfgoed, niet uit de weg.
Kenmerkend is dat maar liefst 22 bruikleengevers hebben meegewerkt, waaronder H.M. Koningin Máxima, het Rijksmuseum, de Anne Frank Stichting en de André Kuipersstichting. Ook diverse bekende Nederlanders hebben hun medewerking verleend: naast André Kuipers, zijn dat historicus en televisiepresentator Hans Goedkoop, auteur Arthur Japin, priester en kunsthistoricus Antoine Bodar en televisiepresentatrice en programmamaker Rachel Rosier.
De tentoonstelling is nog tot 18 februari 2018 te zien in Museum Prinsenhof Delft. Voor kinderen tussen de 7 en 12 jaar is er de mogelijkheid om een eigen DNA-paspoort te maken. Op 28 november geeft conservator Maurice Wery een lezing. Meer info: www.prinsenhof-delft.nl.