Afbeelding
Foto:

Nieuwe Kerk: oude glorie in
een nieuw jasje

De Nieuwe Kerk is in meerdere opzichten de grootste toeristische trekpleister van Delft. Dat is hij niet voor niets. De historie druipt er van de muren. En sinds kort is dat mooier dan ooit zichtbaar.

Bijna vijf jaar lang werd de kerk gerestaureerd. Onlangs was de megaklus geklaard. De kerk staat er bouwkundig weer fantastisch bij. Daar merken bezoekers misschien niet veel van. Wat ze weldegelijk zullen merken, is dat de banken uit het middenschip zijn vervangen door stoelen. "Zo kijk je bij binnenkomst niet tegen de achterkant van kerkbanken aan, maar tegen een prachtig grafmonument", vertelt Wilco Blaak, hoofd van de Oude en Nieuwe Kerk. "We hebben bovendien een nieuwe lichtinstallatie. Een enorme verbetering. De kerk is nu heel sfeervol uitgelicht. Terwijl de kerk in het verleden, op de wat donkere dagen, best weleens grauw en somber kon ogen. Nu ziet de kerk er 365 dagen per jaar waanzinnig mooi uit." Ook de shop bij de kerk is veranderd en vernieuwd. "Die is nu lekker ruim en groot", geeft Blaak aan. "Enorm opgeknapt. En ook belangrijk: in de kooromgang hebben we een compleet nieuwe expositie, die vertelt over de geschiedenis van de kerk en de binding met het Koningshuis. Dat gebeurt op een heel eigentijdse manier, met touchscreens, animaties en vitrines met voorwerpen."
Wilco Blaak kan het iedereen aanraden om binnenkort weer eens de Nieuwe Kerk binnen te stappen.
"De meeste mensen in de regio kennen de Nieuwe Kerk natuurlijk al. Maar het verschil tussen voor en na de restauratie is behoorlijk. En die nieuwe expositie vertelt op een hele aansprekende manier over de geschiedenis van de kerk. Het is waanzinnig mooi geworden. Het is een extra reden om weer eens een bezoekje aan de Nieuwe Kerk te brengen."
Zie voor meer informatie over de Nieuwe Kerk - en ook de Oude Kerk - de website www.oudennieuwekerkdelft.nl. Hier is tevens een actueel en omvangrijk programma te vinden.