Jord Althuizen wil best ambassadeur van de Delftse horeca zijn:
Jord Althuizen wil best ambassadeur van de Delftse horeca zijn: "Er gebeuren hier mooie dingen." (Foto: EvE) Foto:

'We kunnen in Delft vast een hele vernuftige barbecue bedenken'

"Ik hou van deze stad", zegt Jord Althuizen, barbecuefanaat en horecaman, nippend aan een speciaalbiertje. "En met name deze plek; De Sjees, vlak achter het stadhuis. "Ik heb de binnenstad eigenlijk pas laat ontdekt. Als Delftenaar denk je toch snel; de Markt is voor de toeristen. Maar niets is minder waar. De Delftse binnenstad bruist."

Door: Esdor van Elten

Als horecaondernemer kijkt Jord tegelijkertijd kritisch en enthousiast naar het Delftse aanbod: "De Delftse horeca weerspiegelt haar bewoners: niet super trendy, maar wel oog voor een goed stukje vlees of vis en een biertje erbij, met een prima prijs/kwaliteitverhouding. Er gebeuren prachtige dingen in Delft. Kijk naar succesvolle initiatieven als bakker Suikerbuik, en 't Postkantoor. Die doen het heel goed. De Visbanken gaan ook vernieuwen. De Hippolytusbuurt wordt straks een echte foodstraat."
Jord weet waarover hij het heeft. De liefde voor de horeca zat er bij hem al vroeg in: "Ik wilde als kind graag een hotel beginnen." En ook koken had van jongs af aan zijn warme belangstelling: "De liefde voor goed eten heb ik van mijn moeder meegekregen. Ze was een goede kok. Ik leerde ook al jong koken. Een keer per week kreeg ik een budget van vijf gulden per persoon en dan verzorgde ik de hoofdmaaltijd voor het gezin." Barbecueën was niet iets dat hij van huis uit mee kreeg. Dat kwam later. Toen hij in 2010 familie in Colorado bezocht nam die hem mee naar een barbecuefestival. Daar zag Jord wat er allemaal mogelijk was: "Mijn mond viel open."

Pionier
Terug in Nederland was Jord één van de pioniers die het Amerikaanse barbecue onder de aandacht van het grote publiek bracht. Hij schreef kookboeken en blogs en startte bedrijf Smokey Goodness, dat inmiddels is uitgegroeid tot een bedrijf met ruim 100 medewerkers, dat de catering verzorgt op tal van festivals in binnen- en buitenland. Recent speelde hij de hoofdrol in een commercial van Albert Heijn en hij zat als jurylid in het tv-programma Grillmasters op RTL4. Jord had, bekent hij, de tijd mee: "De afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor de herkomst en de kwaliteit van ons voedsel. Een trend als 'slow cooking' is daar onderdeel van. Mensen willen tijd besteden aan eten maken. En dat is wat barbecueën is: slow cooking op een houtvuur." Het is een trend die nog wel even door zal zetten, verwacht hij: "Ik zie het alleen nog maar groter worden." Daar werkt hij graag zelf aan mee: "Komend najaar gaan we bijvoorbeeld thema-avonden houden." Voor dit soort gelegenheden zou Jord graag een eigen zaak in de Delftse binnenstad hebben - en misschien komt die er binnen afzienbare tijd wel: "Dat sluit ik zeker niet uit."

Beste barbecueplekjes

Jord mag graag op ongewone plekken barbecueën. Een paar weken geleden stond hij met zijn barbecue in de spits van de Nieuwe Kerk; 110 meter hoog. Zijn er nog andere favoriete plekken? "Ik word wel geïnspireerd door 'landmarks'. De Watertoren vind ik bijvoorbeeld ook heel intrigerend. Maar ik zou ook heel graag wat meer bij Delftse bedrijven staan. Ik kook in binnen- en buitenland, maar niet zo vaak in Delft." Kan Jord zich nog meer bij een 'Delftse barbecue' voorstellen? "Ik denk dan meer aan de hardware. We zijn een stad van technologie. Ik kan me voorstellen dat ze op de TU een hele vernuftige barbecue zouden kunnen ontwerpen." Maarruh, barbecue is toch puur en ambachtelijk en zo? "Natuurlijk is het dat. Maar wie heeft er ooit gezegd dat ambachtelijk ook niet makkelijk mag zijn?"