Afbeelding
Foto:

Mooi, mooier, monumenten

Delft doet zaterdag 9 en zondag 10 september – uiteraard – weer mee aan Open Monumentendag. In De Prinsenstad zijn dan 34 prachtige panden gratis en voor niets van wel heel dichtbij te bewonderen.

Waarom we in het tweede weekend van september juist naar Delft moeten komen? Gertjan van der Harst legt het namens de organisatie graag uit. "Omdat Delft een prachtige oude stad is, met vele monumenten waarvan de meesten normaal gesproken niet of nauwelijks van binnen te bezichtigen zijn. Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om gebouwen te zien waar je anders nooit naartoe kan. Denk hierbij aan gebouwen die nu bijvoorbeeld een woonhuis zijn. Heel bijzonder dat eigenaren die openstellen. Maak daar dankbaar gebruiken van."
-Wat doet Delft met het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui?
"In Delft zijn nog veel sporen van de relatie met het omliggende land en de boeren en tuinders hier. Wat wel bijzonder is, is het tuinhuis Semper Florens (zie foto,red.) aan de Laan van Overvest 10. Deze straat was vroeger echt een buitenlaantje. Het lag er al in de Middeleeuwen. In de Gouden Eeuw transformeerde de straat in een laantje met siertuinen en buitenverblijven voor de rijke Delftse burgers. Het tuinhuisje Semper Florens is nog van 1740 en is één van de aardigste exemplaren, die ook nog eens heel gaaf is gebleven. Het is een verrassing als je de Laan van Overvest in gaat. Bijna alsof je in een dorp terecht komt."
-Wat is leuk aan het bekijken van een monument?
"Allereerst het interieur. Je ziet vaak mooie dingen. Zoals een achttiende eeuwse stijlkamer, of de prachtige inrichting van een kerk. En hoe ziet zo'n tuinhuis er van binnen uit? Dan zie je plots een intieme statige ruimte. Het bezoeken van monumenten geeft een goede indruk van hoe oude huizen werden ingedeeld en hoe er vroeger heel anders werd geleefd. Dat is, als je ze niet van binnen bekijkt, moeilijk voor te stellen."
- Heb je nog een mooi wist-je-datje over één van de deelnemers?
"Wat misschien wel aardig is, is de Barbarakapel aan de Oude Delft 18. Dit is een huis van studentenvereniging Virgiel. In de jaren '50, '60 heeft Jaap Min er fraaie religieuze schilderingen er op de muren aangebracht. Toentertijd werd het nog veel gebruikt voor diensten van het studentenpastoraat."
De Open Monumentendag Delft is gratis te bezoeken. Kijk voor een meer info en een overzicht van alle deelnemers op www.openmonumentendagdelft.nl.