Afbeelding
Foto:

Paul Tetar
van Elven

Het is dit jaar alweer negentig jaar geleden dat het Museum Paul Tetar van Elven voor het eerst de deur van het pand aan de Koornmarkt 67 opende. En ook vandaag de dag is hier nog veel bijzonders te zien.

Kunstenaar en verzamelaar Paul Tetar overleed in 1896. In zijn testament had hij laten vastleggen dat zijn woonhuis na zijn dood voor publiek moest worden opengesteld. De officiƫle opening van het huismuseum volgde in 1927. Sindsdien kunnen bezoekers hier in een authentieke en historische sfeer genieten van veel moois.
Zo is op de begane grond de kleine voorkamer, de salon en de eetkamer, nog altijd ingericht zoals in de tijd dat Paul Tetar er met zijn vrouw Louise Schmit woonde. Op de eerste verdieping bevinden zich het gereconstrueerde atelier van Paul Tetar, de bibliotheek en de tentoonstellingsruimte. Op de zolder is de verzameling porselein en keramiek van Paul Tetar ondergebracht. Het kleine diensbodekamertje doet dienst als 'open depot'.
In Museum Paul Tetar van Elven zijn steeds wisselende tentoonstellingen te zien. Zo is er tot en met 1 oktober aanstaande nog de tentoonstelling 'In het (ge)zicht' te zien, met portretten die normaal gesproken in het depot hangen of verstopt zijn in de schetsboekjes van Tetar. Het zijn fijn getekende portretjes van zijn nichtje Marietje, van zijn eerste vrouw Louise, tekeningetjes van studievrienden en portretten in olieverf van het bevriende echtpaar Stieltjes.
Museum Paul Tetar van Elven is van dinsdag tot en met zondag geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur. Meer weten? Kijk dan op www.tetar.nl.