Afbeelding
Foto:

Bijzondere beestenboel in
de Maria van Jessekerk

Het is volkomen logisch dat in toeristisch Delft vooral de Oude en de Nieuwe Kerk letterlijk en figuurlijk in the picture staan. Maar ook de Maria van Jessekerk mag er zijn.

Waar in de Oude en Nieuwe Kerk de historie van de muren druipt, zien we in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal vooral heel veel pracht en praal. Hoewel van de buitenkant enigszins sober, valt er binnen in de kerk enorm veel moois te bewonderen. Beelden, schilderijen, glas-in-lood-ramen, in deze kerk hoef je niet lang te zoeken naar schoonheid. Vaak zijn er heiligen afgebeeld. Maar wie goed kijkt kan tussen al die vrome profeten, kerkleraren en martelaars op de wanden en ramen ook verrassend veel dieren ontdekken. Niet alleen de os en de ezel die we kennen uit de kerststal, maar ook vogels, leeuwen, slangen en lammeren. Het zijn er zoveel dat de kerk een kleine ark van Noach lijkt.
Horen al die dieren wel in de kerk? Zeker. Een aantal ervan past in de Bijbelse verhalen waarmee de kerk is versierd. Naast deze 'Bijbelse' dieren zijn er aan de Burgwal ook dieren te vinden die verbonden zijn aan een aantal heiligen. Veel van de dieren hebben een symbolische betekenis. Zoals de pelikaan die in één van de ramen met haar bloed haar jongen voedt. Dit verwijst naar de opoffering van Christus.

Fabeldieren
Het kwade is ook in de vorm van fabeldieren uitgebeeld in de kerk. Hoog bovenin de Maria van Jessekerk, waar de muren overgaan in het houten gewelf, is bijvoorbeeld een hele rij 'boze' draken afgebeeld. Ze worden in bedwang gehouden en gedwongen hier het dak van het gebouw te dragen. Zo brengen ze, op veilige afstand, toch iets goeds voort.
Iedereen kan in de kerk zelf op zoek naar de dieren die zich er schuilhouden. De kerk staat elke donderdag, zaterdag en in de zomermaanden ook op de zondagmiddag open voor bezoek. Voor kinderen is ook een speciale dierenspeurtocht verkrijgbaar.