Afbeelding
Foto:

Jaap Dawson, 69

- Wat doet u hier momenteel op de Voorstraat?
"Ik ben net onderweg naar huis. Twee weken geleden gaf ik een gastcollege architectuur in Rome. Eén van de studenten gaf ik vandaag een rondleiding door Delft. De student komt uit Amerika en ik heb hem verteld over de Delftse geschiedenis. Ik was docent architectuur aan de TU, maar tegenwoordig ben ik met pensioen en dat gastcollege in Rome staat daar helemaal los van. Wat ik leuk vind aan die rondleiding van vanmiddag is dat ik Delft weer eens beleefde als een dorp. Ik kwam veel oud-studenten tegen en wat mensen van de kerk. Erg leuk."

- Wat zijn uw plannen met de feestdagen?
"Niet zo veel. Ik ga alleen naar de Nachtmis en verder houd ik het rustig. Ik heb hier veel vrienden, maar ik ben geboren in een voorstad van Miami en mijn broer woont nog in Amerika. Ik zie hem één keer per jaar ergens in Europa."

- Waarom bent u in Nederland komen wonen?
"Ik ben de enige die gek genoeg was om echt in Nederland te gaan wonen. Mijn moeder was Nederlandse in Amerika. Mijn Nederlandse familie heeft vroeger ook Michigan gesticht en ik heb dus altijd een band met Nederland gehad. Het klimaat in Miami was mij ook te warm en daarbij vind ik Nederland gewoon heel mooi."

- Wat is voor u het nieuws van de afgelopen week?
"De onzin van de huidige Amerikaanse president in het algemeen. Die man is psychisch niet helemaal gezond. Ik had eigenlijk verwacht dat hij inmiddels wel zou zijn afgetreden. Ik ben blij dat ik hier woon en niet daar."