De muzikale leiding is ook tijdens de komende editie van de Kerst Volkszang, op zaterdag 23 december in de Maria van Jessekerk, in handen van Gregor Bak.
De muzikale leiding is ook tijdens de komende editie van de Kerst Volkszang, op zaterdag 23 december in de Maria van Jessekerk, in handen van Gregor Bak. Foto:

'De Kerst Volkszang is een gouden formule die we niet gaan veranderen'

DELFT - Het is alweer vijftien jaar geleden dat wijlen Pierre van Hauwe het initiatief nam voor een Kerst Volkszang in de Maria van Jessekerk. Het is inmiddels een traditie die klinkt als een kerstklok. Op zaterdag 23 december is het weer zover.

De formule uit de beginjaren is nog vrijwel ongewijzigd. Muzikanten en koren brengen kerstmuziek, het publiek mag luidkeels meezingen. Dat doen ze tegenwoordig onder deskundige en enthousiaste leiding van de Delftse dirigent en musicoloog Gregor Bak. "Het is een gouden formule, dus die moeten we ook niet willen veranderen", zegt Gregor Bak over de Kerst Volkszang, die elk jaar weer voor een volle kerk zorgt. "Al die mensen komen voor die die bekende kerstliedjes." En die krijgen ze. Anders dan bij kerkdiensten worden de nummers uit volle borst gezonden. "En als ze dat niet doen, dan spoor ik ze extra aan", zegt Gregor Bak. "Dat is zijn kwaliteit", voegt organist Petra Veenswijk eraan toe. "Dat Gregor ze allemaal met zich meekrijgt." Petra Veenswijk zorgde alle veertien voorgaande edities op haar orgel voor de muzikale ondersteuning. Daarbij wordt ze ook dit jaar bijgestaan voor meerdere solisten. "De kracht van de Kerst Volkszang zit 'm in de combinatie van al die factoren", zegt Veenswijk. "Je hebt de goede leiding van Gregor, de prachtige vocale ondersteuning van de koren en de musici, afgewisseld met samenzang, ons krachtige Maarschalkerweerdorgel en de ambiance van de Maria van Jessekerk. Nummers als 'De herdertjes lagen bij nachte' en 'Stille nacht' hebben de eeuwen aardig overleefd. Ze roepen bij veel mensen dat echte gevoel van saamhorigheid en Kerst op." Bovendien, vult Gregor Bak aan: "Zingen verbindt. Het bevordert sociale cohesie en het maken van vriendschappen. Zet een groep mannen een avond bij elkaar, laat ze met elkaar zingen en aan het einde van de avond is het een vriendengroep. Het is geweldig om bij iets als de Kerst Volkszang altijd weer te ervaren dat mensen er vooraf al heel veel zin in hebben." Bijzonder is ook dat de Kerst Volkszang jonge talentvolle musici een podium biedt. "Heel verfrissend", zegt Bak. "En het is leuk om ze op zo'n jonge leeftijd al zo'n ervaring voor het leven te kunnen bieden."
De Kerst Volkszang begint om 19.30 uur. Vanwege de verwachte drukte wordt aangeraden op tijd te komen. De kosten voor een boekje plus kaars bedragen 2 euro 50.