Valerie van Roon komt ook dit weekend nog in actie op het EK kort bad. (foto: DOMEYKO Photography)
Valerie van Roon komt ook dit weekend nog in actie op het EK kort bad. (foto: DOMEYKO Photography) Foto: DOMEYKO Photography

Valerie in actie op EK kort bad

DEN HOORN - Valerie van Roon uit, zwemster bij WVZ en trainend bij het NTC Amsterdam, is zondag met veel winterse vertraging vanaf Schiphol met team NL naar Kopenhagen vertrokken. Nog tot en met zondag 17 december vindt hier het EK kort bad plaats. Valerie maakt hier haar seniorendebuut op Europees niveau. Ze maakt deel uit van de Nederlandse zwemploeg onder leiding van hoofdcoach Marcel Wouda. Naast een aantal debutanten maken ook ervaren zwemtoppers zoals Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo deel uit van deze zwemploeg.
Het succes komt Valerie niet aanwaaien. Wekelijks heeft ze acht zwemtrainingen, vier krachttraningen en tien landtrainingen: Samen goed voor zo'n 21 uur inspanning. Haar sportieve loopbaan begon ze echter op het hockeyveld. "Want ik heb drie oudere broers die allemaal hockeyen", legt ze uit. "Wel bleef ik hierbij ook zwemmen om alle mogelijke zwemdiploma's te verzamelen. Op mijn 9e jaar begon ik met wedstrijdzwemmen bij d'ELFT om daarna te switchen naar WVZ."