Afbeelding
Foto:

Henk Tetteroo

Henk Tetteroo is duurzaamheidsgoeroe en al sinds 1972 milieuactivist. De 66-jarige Delftenaar kan het iedereen aanraden bewust met het milieu om te gaan.

1. Waarom wil je voor je woning worden gefotografeerd?
"Omdat ik erg blij ben met dit huis. Ik heb hier veel herinneringen. M'n twee dochters Marjolein en Annelies zijn hier opgegroeid. Mijn vrouw Tanny is hier 10,5 jaar geleden aan de gevolgen van borstkanker overleden. Gelukkig is Saskia er nu."

2. Je bent fervent zwerfafvalpakker. Hoeveel afval heb je afgelopen jaar opgeraapt?
"De teller voor 2017 staat nu al op 7029 blikjes, 2694 plastic flessen en 54 statiegeldflessen."

3. Wat is de oplossing?
"Statiegeld voor blikjes en flesjes zou dé oplossing zijn voor ons zwerfafvalprobleem. Dat concludeert ook het Centrum Energiebesparing Delft. Het blijkt uit verschillende onderzoeken en er komt steeds meer draagvlak voor. Alleen de supermarkten liggen nog dwars. Als de politiek ooit besluit dat statiegeld wordt ingevoerd, dan volgen ze vast snel. Een echte held kiest voor statiegeld."

4. Begrijp je dat mensen hun troep op straat gooien?
"Als je het goed onderzoekt, blijkt waarschijnlijk dat 98 procent van de mensen hun afval netjes opruimt. Nederlanders zijn over het algemeen best gedisciplineerd. Begrijp ik die 2 procent? Ja. Het is iets van nonchalance. Jongeren die stoer doen tegen leeftijdsgenoten. Ik kom hier regelmatig bij Thee Border, waar groepjes jongeren staan. Zij vinden het als ze met elkaar zijn niet stoer met een blikje richting afvalbak te lopen. Zo gaat dat nu eenmaal met jongeren."

5. Wat was voor jou het hoogtepunt van 2017?
"Dat dagblad Trouw een hoofdredactioneel commentaar aan mij wijdde, met daarboven de kop 'Henk Tetteroo is welkom voorbeeld'."

6. Heb je duurzaamheidstips die onze lezers kunnen volgen?
"Allereerst: Stop met vliegen. Of vlieg alleen als het echt noodzakelijk is. Veel mensen weten niet hoe verschrikkelijk vervuilend een verspillend het is. Even voor twee tientjes naar Londen vliegen om te gaan kerstshoppen; verschrikkelijk. Verder zouden we veel minder moeten autorijden. Meer dan de helft van de verplaatsingen in de auto is over een afstand minder dan 6 kilometer. Dat kan ook makkelijk fietsend. Dit is bovendien veel gezonder en goedkoper. Ik zeg daarom weleens: niet tanken, maar denken."

7. Wat is het beste advies dat je zelf hebt opgevolgd?
"Dat is de boodschap dat een beter milieu bij jezelf begint. Het is niet voor iedereen weggelegd rapporten te schrijven of de politiek te beïnvloeden, maar er is nog verrassend veel dat je wél voor elkaar kunt krijgen. Wat wij met de inpassing van Rijksweg A4 voor elkaar hebben gedaan: dat was grotendeels vrijwilligerswerk."

8. Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"Zou ik ervoor pleiten dat de Blankenburgtunnel niet wordt gebouwd. Het vernietigen van natuur voor asfalt moet nu eens afgelopen zijn."

9. Hoe zie je de toekomst?
"Ik merk nu wel een tendens van politici als Trump, Poetin en Erdogan die voor meer wanorde zorgen. Een gevaarlijke ontwikkeling. Positief is dat het ingrijpend verlagen van onze ecologische voetafdruk op de aarde voor iedereen binnen handbereik is."

10. Wat is je wens voor 2018?
"Als docent op het ROC Mondriaan heb ik gemerkt dat er relatief veel verzuim is binnen het volwassenenonderwijs. Dat moet anders. Ik heb dit vaak ter sprake gebracht, maar zonder succes. Ik ben nu met pensioen, maar mijn wens voor 2018 is dat er alsnog strenge afspraken worden gemaakt die dit verzuim terugdringen. Daar is iedereen bij gebaat."