Barry de Vreede staat  niet meer binnen de lijnen, maar met zijn winkel Puur Voetbal en zijn taken bij Excelsior Maassluis staat zijn leven nog steeds in het teken van het spelletje. (foto: Roel van Dorsten)
Barry de Vreede staat niet meer binnen de lijnen, maar met zijn winkel Puur Voetbal en zijn taken bij Excelsior Maassluis staat zijn leven nog steeds in het teken van het spelletje. (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met Barry de Vreede?

DELFT - Barry de Vreede (43) speelde voor Den Hoorn SVV, ADO Den Haag, Telstar, Excelsior Maassluis, Wilhelmus en weer Den Hoorn.

De Vreede begon, als zoon van clubicoon Hans, bij Den Hoorn, maar al als C-junior werd hij door SVV opgepikt. "In die tijd speelde ik in de Haagse jeugdselectie en daar maakte ik blijkbaar indruk. In de jeugd speelden we tegen clubs als Excelsior, Feyenoord en Sparta. Toen de club failliet ging, werd ik als A-junior door Mark Wotte gebeld of ik naar ADO wilde komen. Die keuze was snel gemaakt, want ik kwam er bij jongens in het team met wie ik in de Haagse jeugdselectie al had gespeeld."

- Hoe was het daar?
"Geweldig. In dat laatste jaar A-jeugd was Rob Meppelink de trainer en later kwamen Nol de Ruiter, Lex Schoenmaker, Theo van Langen en Mark Wotte. Ik debuteerde op 22 september 1995 tegen Top Oss uit. We hadden een heel leuke groep met onder anderen John de Jong, Marco Meijer, Oscar Laguna Burgos en Marcel Karlas. Sportief gezien pakten we een aantal periodetitels en was de wedstrijd tegen Barcelona natuurlijk een hoogtepunt."

- Waarom vertrok je?
"Ik had vaak last van mijn achillespees en de club wilde niet verder. Telstar had interesse en ik heb daar drie jaar gezeten. Onder Simon Kistemaker haalden we zelfs nog een periodetitel. We hadden een goed elftal met onder meer Sander van Oostrom, Brian Tevreden en Danny Schenkel. De accommodatie was gammel. Dat is nu wel anders. Na drie jaar hadden ze het gezien en vertrok ik."

- Waar ging je heen?
"Naar Excelsior Maassluis, waar Marco, Marcel en Oscar toen ook voetbalden. Ook daar heb ik twee mooie jaren gehad, waarna ik nog een jaar bij Wilhelmus heb gespeeld. Mijn actieve loopbaan heb ik afgesloten bij Den Hoorn. Dat maakte de cirkel mooi rond, want ik kon er weer met mijn vrienden voetballen. De laatste wedstrijd tegen DHL staat me nog goed bij. Bij winst waren we kampioen, maar we kwamen niet verder dan 2-2. We speelden met pap in de benen. Erna heb ik nog wel wat wedstrijdjes bij het vierde en vijfde meegedaan."

- En na je actieve carrière?
"Een paar seizoenen geleden stopte Peter Pothof als trainer bij Den Hoorn en heb ik het seizoen afgemaakt. Helaas konden we degradatie niet voorkomen. Inmiddels ben ik voor het derde jaar hoofd jeugdopleiding en assistent-trainer bij Excelsior Maassluis, waar ik ook in de jeugd heb getraind. Op termijn wil ik mijn TC1 misschien nog halen, maar daarvoor heb ik het nu te druk."