Door andere dakpannen te kiezen kunnen temperaturen in stedelijke gebied met 1,4 tot 3 graden worden gereduceerd.
Door andere dakpannen te kiezen kunnen temperaturen in stedelijke gebied met 1,4 tot 3 graden worden gereduceerd. Foto:

Extra hitte in Nederlandse steden goed te verminderen
door reflecterende daken

DELFT - Aanpassing van de kleur van dakpannen kan helpen om extreme temperaturen in Nederlandse steden aanzienlijk te reduceren.

Dat stelt Leyre Echevarría Icaza, die afgelopen vrijdag aan de TU Delft promoveerde op dit onderwerp. In de stad is het doorgaans warmer dan op het platteland, vooral doordat bebouwing warmte meer vasthoudt. Dit heet het Urban Heat Island-effect (UHI). Dit kan belangrijke gevolgen hebben, vooral bij extreme hitte. Zo werden tijdens de hittegolf van 2006 in Nederland extra sterfgevallen geregistreerd door het UHI-effect.
Leyre Echevarría Icaza onderzocht tijdens haar promotie-onderzoek wat de beste manier zou zijn om in Nederlandse steden het UHI-effect te temperen. Zij pleit voor het gebruik van satellietbeelden om UHI-effecten in kaart te brengen en te analyseren. Op buurtniveau onderzocht ze onder meer de stadscentra van Delft, Leiden, Gouda, Utrecht en Den Bosch. Deze centra worden gekenmerkt door hun rode keramische dakpannen, stenen bestrating en grachten. Er zijn verschillende methoden om het UHI-effect in deze gebieden te temperen. De maatregel die het gemakkelijkst kan worden uitgevoerd is de reflectie van daken te verbeteren door de kleur van de dakpannen te veranderen. "Een verbetering van alle platte en hellende daken zou kunnen helpen om de temperaturen in bepaalde stadsgebieden met 1,4 tot 3 graden te reduceren. Dit lijkt dus een efficiënte manier om UHI-effecten te verminderen in Nederlandse steden".