Schoon en netjes: de winkelgebieden in Pijnacker-Nootdorp scoren goed. | Foto: EvE
Schoon en netjes: de winkelgebieden in Pijnacker-Nootdorp scoren goed. | Foto: EvE Foto:

Bezoekers winkelgebieden Pijnacker-Nootdorp voelen zich veilig en prettig

PIJNACKER-NOOTDORP -Bij de verkiezing van het 'Schoonste winkelgebied 2017' scoort Pijnacker-Nootdorp een 7,3. Daarmee staat het dorp op een mooie vijfde, eigenlijk gedeelde vierde plaats in de landelijke lijst die 'Nederland Schoon' heeft samengesteld.

Een 7,3 als 'schoonscore' is natuurlijk een ruime voldoende. De bewoners en bezoekers van Pijnacker-Nootdorp zijn dus best tevreden over hoe hun winkelgebieden er uit zien. De Parade in Nootdorp scoorde een 7,2, Pijnacker Centrum een 7,5 en Emerald in Delfgauw een 7,3. De zogenaamde schoonscore is het gemiddelde cijfer dat bezoekers hebben gegeven op vragen als:'hoe schoon vindt u dit winkelgebied op het moment?' en 'hoe schoon vindt u dit winkelgebied in het algemeen?' Wie wat verder in de resultaten kijkt wordt aangenaam verrast. Zo wordt de hoeveelheid zwerfafval door een ruime meerderheid van 55% als 'weinig' ervaren, terwijl 18 procent van de respondenten de hoeveelheid zwerfafval zelfs als 'zeer weinig' betitelt. Ruim 63% vindt dat er voldoende afvalbakken beschikbaar zijn, terwijl meer dan 16% van de geënquêteerden het aantal afvalbakken zelfs 'ruim voldoende' vindt. Ook over typische ergernissen als vernieling, de aanwezigheid van graffiti en bestickering, de staat van de bestrating en het al dan niet schoon zijn van gevels zijn de meeste mensen het eens: deze punten worden allemaal als goed of zelfs zeer goed beoordeeld.

Aangenaam
Al deze zaken dragen positief bij aan het gevoel dat de mensen bij het winkelgebied hebben. Zo is het veiligheidsgevoel bij de bezoeker overdag ronduit honderd procent: 43,5% voelt zich veilig, 56,5% zelfs heel veilig. 's Avonds neemt dat veiligheidsgevoel iets af: 3,8% van de bezoekers ervaart onveiligheid en nog eens 8% beoordeelt de veiligheid 's avonds als 'gemiddeld'. Kritiek hoor je ook op de de vraag of er voldoende schoonmaak is: iets meer dan 9% van de bezoekers beoordeelt dat onvoldoende of ruim onvoldoende. Ook de aanwezigheid van decoratief groen zou iets beter kunnen: Het grootste deel van de respondenten komt niet verder dan 'gemiddeld', terwijl ruim eenderde van de bezoekers vindt dat te weinig groen is. Alles bij elkaar scoren de winkelgebieden van Pijnacker-Nootdorp dus een mooie voldoende en meer dan 80% van de bezoekers betitelt hun bezoek dan ook als een 'aangename beleving'. Het kan altijd beter, maar het dorp is op de goede weg.