Samen met Leon van Paassen jr. is Jan van Beek door SV Den Hoorn uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het Jaar'.
Samen met Leon van Paassen jr. is Jan van Beek door SV Den Hoorn uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het Jaar'. Foto:

"Kom uit je luie stoel, word vrijwilliger"

DEN HOORN - Jan van Beek (69) is lid van de vrijwilligerscommissie van voetbalvereniging SV Den Hoorn. Als blijk van erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet heeft zijn favoriete club hem onlangs uitgeroepen tot 'Vrijwilliger van het Jaar'.

Jan van Beek: "Voor alle duidelijkheid, Leon van Paassen jr. en ik zijn beiden Vrijwilliger van het Jaar geworden. Leon is er nu even niet bij omdat hij nog werkt overdag."
Van Beek heeft tot zijn 28ste bij Den Hoorn gevoetbald. "Ik heb één keer meegedaan in het eerste, raakte geblesseerd en heb daarna nooit meer het eerste elftal gehaald, maar ik heb wel jarenlang lekker gevoetbald in het tweede."
Als zijn vrouw circa acht jaar geleden ziek wordt, keert hij terug bij 'zijn' club als vrijwilliger. "Misschien zocht ik een uitlaatklep. Ik heb me er in elk geval volledig in gestort. Ben begonnen met het ontvangen van de scheidsrechter en de bestuurders van de tegenpartij en van het een kwam het ander."
Als vrijwilliger spendeert hij nu circa 15 tot 20 uur per week van zijn tijd aan SV Den Hoorn. "Behalve de vrijwilligerscommissie lopen mijn werkzaamheden uiteen van het schoonmaken van kleedkamers tot met de organisatie van de Grote Clubactie, die dit jaar overigens 4.000 euro heeft opgeleverd voor onze jeugdafdeling. "
SV Den Hoorn bloeit en zonder ledenstop voor de jeugd zou de vereniging ongetwijfeld doorgroeien. De club telt circa 1.000 leden, waarvan 850 jeugdleden. Van Beek: "Een uitbreiding van ons complex staat op stapel. Zo komen er meer kleedkamers. Eigenlijk zijn een of twee extra velden nodig. Een aantal jeugdelftallen voetbalt inmiddels op zondag omdat zaterdag alles vol zit van 's morgens half negen tot 's avonds zes uur."
Hoe het komt dat het SV Den Hoorn zo voor de wind gaat, weet hij niet precies. "We zijn op alle vlakken een gezonde vereniging. Bij alle veldsporten zie je het aantal leden afnemen, behalve bij ons. Is het de goede organisatie, de gezelligheid of het dorpse karakter? Waarschijnlijk is het een optelsom van die drie."
De bloei betekent tegelijk, dat meer vrijwilligers nodig zijn. "Vrijwilligers zijn de kurk waar de vereniging op drijft. Den Hoorn mag zich verheugen in een fors leger vrijwilligers die zich belangeloos inzetten als trainer, bestuurder, barmedewerker, noem maar op, maar door de huidige ontwikkelingen lopen we tegen een grens aan. Vooral door de week werken veel gepensioneerden als vrijwilliger bij de club. Dat gaat gepaard met nogal wat verloop, sommigen kunnen het fysiek niet meer aan of stoppen om een andere reden en soms komen mensen te overlijden. Daarom zeg ik: 'mensen kom uit je luie stoel'. Vrijwilligerswerk geeft heel veel voldoening, geloof me."