Normaal zitten ze er zelf niet op, maar hun gesprekspartner wel. Esdor van Elten (links) en Ton van Zeijl: 'op de pijp' (Foto: WB)
Normaal zitten ze er zelf niet op, maar hun gesprekspartner wel. Esdor van Elten (links) en Ton van Zeijl: 'op de pijp' (Foto: WB) Foto:

Delftse auteur Esdor van Elten
vertelt Westlandse verhalen

DELFT - 'Op de Pijp' is een Westlandse uitdrukking. Werkers in de kas gingen tijdens de pauze even op de verwarmingspijp zitten. Bakkie doen, praatje maken...

Onder deze typisch Westlandse titel verschijnt al vijf jaar lang wekelijks een paginagroot interview met een bekende of onbekende Westlander in een lokaal huis-aan-huisblad. Een streekgenoot met een verhaal. Het team achter Op de Pijp met... bestaat uit de Delftse schrijver en journalist Esdor van Elten en de Zoetermeerse (van oorsprong Westlandse) fotograaf Ton van Zeijl.
In de afgelopen jaren hadden zij al meer dan 250 Westlanders - en af en toe wat import - op de pijp. Ja, die bestaat echt. Ter gelegenheid van het eerste lustrum hebben zij nu vijftig aansprekende verhalen gebundeld in een boek, dat vorige week in de bibliotheek van Naaldwijk werd gepresenteerd. Dat gebeurde tegelijk met de opening van de gelijknamige fototentoonstelling met twintig aansprekende foto's, vergezeld van gedichtjes van Esdor. "Westlandser dan dit krijg je het haast niet", aldus Ton. "Het zijn stuk voor stuk verhalen die iets van de streek en haar dynamiek laten zien." "Het is dan ook echt een dwarsdoorsnede van de Westlandse bevolking", voegt Esdor er aan toe. "Van een ZZP'er in de tuinbouw tot de burgemeester, en van kunstenaars tot sporters, met elkaar vertellen zij niet alleen hun eigen, persoonlijke verhaal, maar ook het verhaal van het (moderne) Westland. "Op de Pijp met...' is een mooi (foto)boek geworden dat niet mag ontbreken in de boekenkast van mensen die een band hebben met het Westland. Het boek is verkrijgbaar in de Bruna en The Read Shop in Naaldwijk, of bij de auteurs: Ton van Zeijl info@photodesign.nl of Esdor van Elten esdor@pinguinpen.nl. De fototentoonstelling 'Op de Pijp' is tot 21 december tijdens openingsuren te bekijken in de bibliotheek van Naaldwijk aan de Sint Martinusstraat 67.
Esdor van Elten is al meer dan tien jaar werkzaam als redacteur, tekstschrijver en journalist. Hij werkt voor kranten in het Westland, de Bollenstreek en voor Delft op Zondag, maar ook voor tijdschriften als Archeologie Magazine. Daarnaast schrijft hij liedjes en gedichten. Ton van Zeijl werkte jarenlang als fotograaf voor Defensie, ontwerpt tentoonstellingen. Creativiteit , inlevingsvermogen en samenwerken zijn de uitgangspunten van zijn werk. Portretten, bedrijfsfotografie, beeldbewerking en kunstprojecten de resultaten.