Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen.
Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen. Foto:

Vanaf 2018: Virtuele studentenuitwisseling

DELFT - Studenten van negen universiteiten kunnen vanaf januari 2018 wereldwijd online keuzevakken volgen aan elk van deze instellingen en de behaalde studiepunten bijschrijven aan hun eigen universiteit.

Eén van die universiteiten is de TU Delft, die het initiatief nam voor een pilot die dit jaar werd gehouden. Afgelopen dinsdag hebben de universiteiten de afspraak in het Canadese Whistler bekrachtigd. De betrokken universiteiten spreken van een 'virtual exchange program', vergelijkbaar met het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Ook daar halen studenten aan een partneruniversiteit studiepunten die meetellen voor hun opleiding 'thuis'. Anders dan bij een reguliere uitwisseling, hoeven studenten in dit geval niet te reizen en maken ze het tentamen aan hun eigen universiteit. Vanaf januari 2018 kunnen studenten een online cursus van hun eigen universiteit of van een van de partners volgen. Daardoor neemt het aanbod van keuzevakken enorm toe. "Virtuele uitwisseling biedt studenten niet alleen een breder aanbod aan vakken en expertise, het maakt onderwijs ook flexibeler, en studeren over de grens toegankelijker", zegt Anka Mulder, vice-voorzitter van de TU Delft. "Daar profiteren ook studenten van voor wie een reguliere uitwisseling niet mogelijk is door tijdgebrek of om financiële redenen." Bovendien is virtuele uitwisseling een waardevolle ervaring voor studenten omdat het de mogelijkheid biedt om contacten te leggen in een cultureel diverse studentengemeenschap.