Afbeelding
Foto:

Bij nacht en ontij

Op dit moment ben ik even in Spanje, want Sinterklaas heeft me gevraagd om alvast vooruit te reizen. Het is heerlijk weer, maar het waait wel een beetje.
In Delft was de afgelopen weken weer genoeg te doen. Het begon met de verkiezing van Prins Carnaval, waar ik helaas zelf niet bij kon zijn. Wel was ik present bij De Kracht van Delft; sterker nog, ik mocht zelfs in de jury plaatsnemen. Dat was een hele eer en het was leuk om eens te kijken hoe het er daar aan toe gaat. Het kiezen was niet makkelijk, maar ik denk dat we met René Kluft, directeur van Festo, een goede keuze hebben gemaakt. In de jury was het interessant om met de anderen te praten over hun visie op ondernemend Delft. Daarnaast was de opkomst van zo'n vijfhonderd man natuurlijk fantastisch.
Datzelfde geldt voor de publieke belangstelling bij de intocht van Sinterklaas. Gelukkig is het, ondanks het feit dat er veel wordt geruzied over de hoofden van de kinderen heen, weer één groot kinderfeest geworden. Het vervelende is wel dat door verscherpte beveiligingsmaatregelen de kosten van zo'n feest uit de hand lopen. Dan denk ik weleens 'kan dat nou niet anders?'
Dat idee heb ik ook bij de gracht voor het nieuwe station. Het ziet er natuurlijk prachtig uit, maar de eerste fietser is er al in gereden. Het lijkt me mooi om er Delfts Blauwe plantenbakken neer te zetten, zodat de scheiding duidelijker is en er niet meer fietsers in verdwijnen.
Verder ben ik met de hoffotograaf bij de tweede voorronde van de Peter Tetteroo bokaal in STECK geweest en ik moet zeggen dat ik over het niveau van een aantal bandjes zeker wel te spreken was. Helaas zijn de overburen in de Kromstraat van Ciccionina inmiddels op last van de burgemeester tijdelijk gesloten. Dat is natuurlijk zeer vervelend, maar komt niet helemaal uit de lucht vallen, als er al enkele waarschuwingen aan vooraf zijn gegaan. Ik zie het probleem breder. Het gehele nachtleven speelt zich in één straat af, doordat andere ondernemers hierin niet durven te investeren. Daarbij wordt door omwonenden nogal eens gemopperd, terwijl er best wat meer aan elkaar mag worden gedacht. Gelukkig staat de tijd waarin we wél aan elkaar denken weer voor de deur. Dinsdagavond is het op Lichtjesavond een nog groter spektakel dan normaal en is er van vrijdagavond 15 tot en met zondag 17 december een Kerstmarkt in de stad. Daarnaast is bij Lijm & Cultuur met Winters Delft een prachtige ijsbaan verrezen. Daarna staat de Kerst natuurlijk weer voor de deur en ik wens iedereen heel fijne dagen en een voortvarend begin van 2018. Hopelijk vinden we in het nieuwe jaar wat meer wederzijdse acceptatie. Want we hebben het zo goed, maar we mopperen meer dan ooit.