Tom de Weerdt.
Tom de Weerdt. Foto:

De Donkere Dagen van Delft: nog meer dan je denkt

Naast de grote highlights van de Donkere Dagen van Delft zijn er natuurlijk nog veel meer kleinere evenementen en activiteiten die je eigenlijk ook niet mag missen in december.

Zo moet je op 12 december tijdens Lichtjesavond echt even een rondje maken over de Buitenwatersloot. De kade is dan van 16.00 uur tot 21.00 uur gevuld met tientallen knusse kraampjes en boven de grachten prijken lichtjes tijdens Lichtjes op de Sloot. En, ook op het water, maar dan bevroren: van 8 december tot en met 7 januari kun je lekker schaatsen bij Winters Delft, op het evenemententerrein van Lijm & Cultuur.
Tijdens drie weekenden in december kun je bij het Rietveld Theater naar het Delfts Winter Podium. Artiesten vertellen hier verhalen, er zijn activiteiten voor kids, je kunt borrelen en heb je zelf even geen zin meer om foto's te maken? Laat je dan vastleggen door MIKA de Selfierobot. Ook Theater de Veste heeft in december een heel bijzondere programmering. Huil tranen met tuiten - van het lachen - bij cabaretière Sara Kroos, laat je verwonderen tijdens het Lichtjeskunstfestival op Lichtjesavond of ga op zoek naar de betekenis van Kerst met schrijver Tommy Wieringa. Of, want dat kan ook gewoon, ga lekker naar een film in Pathé Delft.
We begrijpen maar al te goed dat we het dit jaar weer heel moeilijk voor je hebben gemaakt. Immers, met zoveel leuks te doen, hoe moet je dan kiezen? Daarom hebben we besloten om je te helpen. We vroegen verschillende Delftenaren naar hun favoriete plekjes van Delft. Een greep uit hun waardevolle tips staan hieronder, het volledige overzicht is te bekijken via de website.
Jan Bartels, Theater de Veste
"In café restaurant De Pelicaan wordt gewoon ontzettend goed en lekker gekookt", geeft Bartels een culinaire tip. "Je ziet het aan de kaart: deze mensen hebben smaak. De keuken is Italiaans georiënteerd en je proeft het eraan af: alles wordt zelf gemaakt, van het brood tot aan het ijs toe. Tip: mocht de Pelicaan vol zitten: aan de overkant van de gracht zit een nieuw Italiaans restaurant, il Peperoncino. Obers met witte blouses en een zwarte strik, ze rennen chaotisch heen en weer door de zaak met weergaloze pizza's en pasta's zoals je ze nergens krijgt in Delft en ze spreken alleen Italiaans. Fantastisch."

Tom de Weerdt, centrummanager Delft
Voor een tip op het gebied van uitgaan kloppen we aan bij Tom de Weerdt. "Als ouders van jonge kinderen zijn we allang blij als we een keer een babysit kunnen regelen", begint hij. "We kijken dan de agenda's van Pathé, Theater de Veste en het Rietveld Theater na en maken een keuze. We vinden eigenlijk altijd wel iets waar we echt warm van worden! Tip: Lichtjesavond is natuurlijk ook vaste prik, de stad gonst dan helemaal. Fantastisch!"
Melanie Haaksma, INSTORE Conceptstore
"De Sjees", geeft Melanie een tip in de categorie borrel. "Het oude vertrouwde kroeggevoel krijg ik hier. De eigenaren Lin en Vin maken altijd met iedereen een praatje en lopen altijd met een lach over het terras. Het is gezellig versierd zeker rond de kerstdagen. Alle soorten publiek komt er wat het hier heel leuk maakt om met de familie heen te gaan. Tip: de Gin Tonics!"

Henriette van Eckeveld, Senf Theaterpartners
Een culturele tip? "Een goed filmhuis is een must-have voor elke stad", antwoordt Van Eckeveld. "Gelukkig heeft Delft Filmhuis Lumen; een fantastische plek die volledig door vrijwilligers wordt gerund. Lumen programmeert breed, van populair tot niche, doet niet onder voor de programmering van de filmhuizen in de grote steden en heeft voor ieder wat wils, speciale studentenavonden, live-muziek of inleidingen, een middag film en maaltijd met de feestdagen en heeft ook nog eens een unieke projector en niet te vergeten: heerlijk bier."

Tot slot een tip van de redactie: blijf je gezellig slapen in Delft? Kijk op de website van de Donkere Dagen van Delft voor de leukste overnachtingen van Delft! Voor alle tips & tricks van de redactie en verschillende Delftenaren: ga naar de website www.donkeredagenvandelft.

Niets missen?
Wil jij ook helemaal niets missen van de Donkere Dagen van Delft? Ga naar onze website, houd de Facebookpagina in de gaten, bekijk het hilarische wekelijkse DDVD-journaal met oliebollen, sneeuw en presentatieduo Guy & Saar en bemachtig één van de 20.000 Donkere Dagen programmakranten. Dan krijg je ook nog eens lekkere kortingen bij ondernemers in de Delftse binnenstad.

Henriette van Eckeveld.
Jan Bartels.
Melanie Haaksma.