Jos Lammers schreef zeven jaar lang over de verrichtingen in de Spoorzone. Die verhalen zijn nu gebundeld.
Jos Lammers schreef zeven jaar lang over de verrichtingen in de Spoorzone. Die verhalen zijn nu gebundeld. Foto:

Delftse auteurs hopen dat hun werk straks onder de boom ligt

In de keuken kiezen we steeds vaker voor streekproducten. En waarom zouden we dat ook niet in de boekhandel doen? Onlangs verschenen meerdere boeken van Delftse auteurs.

Zo schreef Delftenaar Jos Lammers (foto linksboven) het boek 'Mijn hemel - Het leven van Carolien Brusik (1873-1942)'. "Dit boek gaat over de tot voor kort onbekende oma van mijn vrouw die hier in de regio en in Amsterdam rond de vorige eeuwwisseling werkte als prostituee", vertelt Lammers. "Onbekend tot voor kort, want 'je hebt geen familie' was alles wat mijn vrouw er als kind over te horen kreeg." Verzwegen, ongetwijfeld vanwege haar achtergrond. Oma Carolien Brusik blijkt opgegroeid in de beruchte 'Polder' van Rotterdam en heeft als prostituee gewerkt in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam, waar ze het schopte tot bedrijfsleider van een klein seksimperium in De Pijp. "De reconstructie van het levensverhaal van Carolien Brusik was een fascinerende speurtocht, die vooral één ding leerde: het verzwijgen was onterecht", vertelt Lammers. "Ze was een oma om trots op te zijn en, bijna een eeuw later, een inspirerend voorbeeld voor waar het in het leven wat mij betreft uiteindelijk om gaat: goed voor elkaar zorgen. 'Mijn hemel' is een verhaal over hoererij, maar ook over trouwe hartsvriendinnen en een toegewijde moeder. Daarnaast geeft het boek – met tekeningen van Helen van Vliet – interessante inkijkjes in het (prostitutie) leven rond de vorige eeuwwisseling in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam", vertelt Lammers. Van dezelfde auteur: Stad in Stukkies, met daarin in totaal 275 columns met foto's over zeven jaar bouwen aan Spoorzone Delft. Beide boeken kunnen in elke boekwinkel worden besteld en zijn als e-boek verkrijgbaar is via Kobo.com.
Jeroen Stolk werd in 1957 geboren te Delft en heeft grote belangstelling voor zowel zijn geboorteplaats als voor historie en kunst. Onlangs kwam zijn tweede deel van 'Delft, anders bekeken' uit. Dit boek staat – net als deel één - vol opmerkelijke verhalen uit de rijke geschiedenis van Delft. Zowel uit het heden, de recente geschiedenis als de wat oudere historie van de Prinsenstad is weer een unieke selectie aan verhalen samengesteld. "Wederom worden de korte, makkelijk leesbare, verhalen in hapklare brokken aangeboden", vertelt Stolk. "Ook nu weer aangevuld met prachtige afbeeldingen op luxe papier die de verhalen compleet maken. Het zijn maar liefst 47 hoofdstukken leerzame ontspanning." 'Delft, anders bekeken' telt 100 pagina's en is verkrijgbaar via www.mijnbestseller.nl.
Barbecuegoeroe Jord Althuizen (foto rechtsonder) behoeft geen introductie meer. De Delftenaar bracht dit jaar een nieuw kookboek uit: Smokey Goodness 2. Vorig jaar won de voorganger van dit boek al de Kookboek van het Jaar vakjuryprijs. Dit jaar heeft een overweldigend aantal stemmers voor de Gouden Garde Publieksprijs - SmokeyGoodness 2 - uitgeroepen tot publiekslieveling van 2017. De vakjury schreef naar aanleiding de nominatie over dit boek: 'Knap dat Jord Althuizen ook in zijn tweede boek het hoge niveau van zijn eerste heeft weten vast te houden en nog weet te verrassen ook. Smokey Goodness 2 is lekker stoer en ruig, tot aan de cocktails toe!'.

Win het boek
'Mijn hemel'

Speciaal voor lezers van Delft op Zondag geeft de Delftse auteur Jos Lammers drie exemplaren van zijn boek 'Mijn hemel - Het leven van Carolien Brusik (1873-1942) weg. Wie kans wil maken moet de volgende vraag juist beantwoorden:
-In welke steden heeft de hoofdpersoon uit 'Mijn hemel' als prostituee gewerkt?
Schrijf dit antwoord op een briefje met daarbij je naam, e-mail en/of telefoonnummer en lever deze in bij Boekhandel De Omslag aan de Wijnhaven. Dit kan tot Dinsdag 12 december 18.00 uur. De dag erop worden bij Westvest Netwerk Notarissen drie winnende inzendingen getrokken.

Afbeelding