Het Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van Gijs Leenaars. Zaterdag 16 december komt het Bachkoor Holland in actie in de Nieuwe Kerk.
Het Bachkoor Holland en Concertgebouw Kamerorkest onder leiding van Gijs Leenaars. Zaterdag 16 december komt het Bachkoor Holland in actie in de Nieuwe Kerk. Foto:

Weihnachtsoratorium in Nieuwe Kerk belooft kleurrijk feest te worden

DELFT - Het Bachkoor Holland zet binnenkort zijn 35-jarige traditie rond het prachtige Weihnachtsoratorium voort in de Nieuwe Kerk in Delft.

Dit feestelijke meesterwerk van Bach is nauw verbonden met Kerst: het vertelt het verhaal van de geboorte van Christus tot aan Drie Koningen. In combinatie met de sfeervolle muziek en indrukwekkende solopartijen vormt het concert, geeft dirigent Gijs Leenaars aan, 'een feest voor koor, musici en publiek'. Onder zijn leiding brengen Bachkoor Holland, het Concertgebouw Kamerorkest en solisten het oratorium op zaterdag 16 december ten gehore. De aanvang van dit concert is om 19.30 uur.

Baken in het jaar
Weinig klassieke stukken zijn zo nauw met Kerst verbonden als het Weihnachtsoratorium van Bach. Vanaf zaterdag 16 december zet dirigent Gijs Leenaars met het Bachkoor Holland en het Concertgebouw Kamerorkest de rijke traditie van dit stuk voort in de Nieuwe Kerk in Delft. Gijs Leenaars is behalve dirigent van het Bachkoor ook chef-dirigent van het Rundfunkchor Berlin. Wat betekent het Weihnachtsoratorium voor hem? "Afgezien van het feit dat het werk een absoluut hoogtepunt is in de toch al rijke geschiedenis van de koormuziek, is de uitvoering ervan met Bachkoor Holland en het Concertgebouwkamerorkest voor mij ook een baken in het jaar", legt Leenaars desgevraagd uit. "Het is een snijpunt van mijn persoonlijke en mijn muzikale leven. Sinds ik met mijn gezin in Berlijn woon voel ik dat extra sterk: ik kom voor het Weihnachts naar Nederland, en beleef dan de dagen voor kerst met vrienden en familie, maar ook met de vertrouwde zangers en musici om mij heen."

Passend voor Kerst
Het Weihnachtsoratorium is een verzameling van zes cantates die elk een deel van het kerstverhaal vertellen. "Bach is een meester in het muzikaal 'inkleuren' van het verhaal", vertelt Leenaars. "Hij gebruikt trompetten als het om Jezus als Koning gaat, maar zoete hobo's voor het baby'tje Jezus in de stal. Hij laat Maria haar kind wiegen door een altstem, maar gebruikt het hele koor als de herders opgewonden door elkaar praten. Bach bouwt zo een kleurrijk feest voor koor, orkest en solisten… En daarmee ook voor het publiek. Een prachtige manier om de Kerst te beginnen", aldus Gijs Leenaars.