Marieke maakt van uw foto een herinnering! (Foto: PR)
Marieke maakt van uw foto een herinnering! (Foto: PR) Foto:

'Elke opdracht is anders. Dat maakt het juist zo leuk'

DELFT - Marieke Zelisse (23) is fotografe. Een vak dat méér inhoudt dan 'een plaatje schieten': "Ik wil niet alleen maar een foto maken, ik wil een herinnering creëren".

Marieke Zelisse rondde vorig jaar haar opleiding fotografie aan Willem de Kooning Academie in Rotterdam af en startte daarna haar eigen bedrijf: Marieke Zelisse Photography. Voor haar is het maken van een foto geen momentopname, maar onderdeel van een verhaal: "Ik wil niet alleen de foto laten zien, maar ook de context." Qua stijl kiest Marieke voor "lichte, spontane foto's. Ik wil er echt een herinnering van maken. Dat mensen bij het bekijken ervan weer even terugkomen in het moment." Marieke is een allround fotografe: "Ik maak bruidsreportages, maar fotografeer ook grote evenementen zoals concerten. Daarnaast kun je bij mij ook terecht voor een mooi portret of voor echte fotoreportages zoals bijvoorbeeld modereportages."

Altijd anders
Een breed repertoire, maar dat is juist wat Marieke zo leuk vind aan haar vak: "iedere opdracht is anders. Je fotografeert op heel verschillende plaatsen en komt dan met allerlei mensen in aanraking, die ieder hun eigen verhaal, maar ook hun eigen wensen hebben. " Dat vraagt naast flexibiliteit ook om aanpassingsvermogen: "Je houding is heel belangrijk. Bij een bruidsreportage ben je bijvoorbeeld de hele dag heel dicht bij het bruidspaar. Dan moet het wel klikken." Een ander mooi aspect van het vak is dat je soms bij hele bijzondere momenten aanwezig mag zijn: "Ik werd gevraagd om bij een huwelijksaanzoek te fotograferen", herinnert zij zich. "Dan voel je op dat moment ook de spanning: hoe gaat ze reageren? Hoe leg ik dat vast?" Marieke fotografeert door heel Nederland, maar voelt zich bevoorrecht als ze ook momenten in haar eigen thuisstad Delft mag vastleggen: "Zoals de Oranjekoorts. Dat vond ik zo leuk! Zoveel moois te zien en te fotograferen in je eigen stad!" Uiteraard volgt bij iedere foto de benodigde nabewerking, maar Marieke probeert fotoshoppen toch zoveel mogelijk te beperken: "Iets achteraf aanpassen kan natuurlijk altijd, maar ik vind het belangrijk dat op het moment dat je de foto maakt, alles is zoals je het hebben wilt." benieuwd naar het werk van deze jonge Delftse fotografe? Op www.mariekezelisse.nl vind je voorbeelden. En ze is via haar site uiteraard ook te boeken!