Afbeelding
Foto:

ALBERT BRUIN

Albert Bruin (68) is voorzitter van de Stichting Dobermann Rescue Nederland. Hij wil op deze plek graag een aantal misverstanden over zijn favoriete hond wegnemen.

1.Waarom wil je op deze plek worden gefotografeerd?
"Deze auto biedt onze stichting de mogelijkheid goed ons werk te doen. De hond die ik hier bij me heb is Rover, mijn eigen, letterlijk hondstrouwe, Dobermann."

2.Wat houdt het werk van jullie stichting in?
"We vangen Dobermanns op, die om welke reden dan ook ergens weg moeten, en plaatsen die bij opvanggezinnen. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte nieuwe eigenaar. Als een hondeneigenaar zelf wil herplaatsen, bemiddelen we daarbij."

3.Waarom doen mensen hun hond weg?
"Om uiteenlopende redenen. Bijvoorbeeld als de eigenaar is overleden en de familie er niets voor voelt om de hond verder te verzorgen. Of bij een scheiding: soms wil geen van beiden alleen voor de hond blijven zorgen. Maar er zijn ook natuurlijk mensen die simpelweg niet kunnen omgaan met een hond."

4.Of de hond blijkt vals...
"Honden, ook Dobermanns, worden niet vals geboren. Een Dobermann is lief en trouw van aard. Soms tref je een agressief exemplaar, maar dat zie je bij elk ras. Probleem is, dat veel mensen een hond niet kunnen 'lezen'. Ze merken niet of een hond goed of slecht in zijn vel zit. Het ligt niet aan de hond, het onbegrip bij de eigenaar veroorzaakt de problemen."

5.Heeft de Dobermann een
imagoprobleem?

"Bij sommige mensen wel. Dat komt onder meer door de manier waarop Dobermanns in films worden 'neergezet'. Ze worden steevast vanuit een laag standpunt gefilmd. Als ze dan blaffen, zie je de ontblote tanden. Daardoor lijkt de hond veel gevaarlijker dan hij in werkelijkheid is."

6.Het uiterlijk van de hond werkt volgens mij ook niet mee?
"Misschien niet, maar omdat couperen niet meer mag, verandert de Dobermann van uiterlijk. Hij heeft nu flaporen. Veel mensen die een hond kiezen vanwege zijn gevaarlijke uitstraling, kiezen niet langer voor een Dobermann. Des te beter."

7.Boekt jullie stichting succes?
"We bestaan, komende maand februari, 15 jaar en in die periode hebben hebben we meer dan 500 honden aan een goede baas geholpen. Zo voorkomen we, dat die hond bijvoorbeeld via Marktplaats wordt aangeboden. Een hond op Marktplaats kopen is vragen om problemen. Je kent de geschiedenis niet van zo'n hond, dus je hebt geen idee wat je kunt verwachten. En vaak zijn dat alleen maar problemen."

8.Als ik een Dobermann wil?
"Een cliché misschien, maar wel waar: Bezint eer je begint. Eerst heel goed nadenken. Een hond op een flat, dat werkt niet. En realiseer je dat een hond ook moet worden uitgelaten als het regent. Een hond die de hele dag alleen is, wordt doodongelukkig. Werk je de hele dag, neem geen hond. Die hond zit minimaal negen uur alleen zonder uitgelaten te worden. Dat vind ik niet kloppen."

9.Hoe gaan jullie bij een aanvraag te werk?
"Mensen kunnen op de onze website een aanvraagformulier invullen. Dat is tegelijk de eerste schifting. Als iemand drie hoog achter in Amsterdam woont, plaats ik op die plek zeker geen hond. Wanneer alles oké lijkt, plaatsen we een hond voor twee tot vier weken op proef en als het niet klikt halen we hem terug."

10.Als ik burgemeester van Delft was...
"Iets heel anders. Dan kwam de schaatsbaan op de Beestenmarkt terug. Ik vond dat zo gezellig."