De eerste beelden van de nieuwe Infiniti QX50.
De eerste beelden van de nieuwe Infiniti QX50. Foto:

De nieuwe Infiniti QX50 met variabele compressie

REGIO - Infiniti heeft het doek getrokken van de nieuwe QX50. Dit is volgens Infiniti zelf zijn meest geavanceerde auto ooit. De cross-over is namelijk de eerste auto van het merk - en van zijn concern - dat met een krachtbron met variabele compressie op de prijslijsten komt te staan.

De huidige QX50 stamt in de basis al uit 2007, het jaar waarin de auto als EX op de markt kwam. Tijd voor vernieuwing was het wel vond menigeen.
De krachtbron is een 2,0-liter grote 'geblazen' viercilinder, een blok dat 272 pk en 380 Nm krachtig is en zijn vermogen naar een CVT-transmissie stuurt.
De auto is dus de eerste productieauto ter wereld die met een blok variabele compressieverhouding op de markt komt. Hierbij wordt de normaal gesproken vaste verhouding tussen het slagvolume en de inhoud van de verbrandingskamers automatisch aangepast aan de actuele situatie.
Trap het gaspedaal lekker enthousiast in en je bent in 6,4 seconden naar een snelheid van 100 kilometer per uur gestoven. De topsnelheid ligt op 230 kilometer per uur. Deze cijfers gelden voor de vierwielaangedreven variant. Wie de QX50 met voorwielaandrijving bestelt, moet genoegen nemen met een zeer acceptabele sprinttijd van 6,7 tellen. Het gemiddeld verbruik van de vierwielaangedreven versie moet volgens de Amerikaanse meetcyclus op 9 liter per 100 kilometer liggen. Voor de voorwielaangedreven variant ligt die waarde op 8,7 liter per 100 kilometer. Volgens Infiniti is de auto met deze krachtbron zo'n 35 procent zuiniger dan z'n met een V6 uitgeruste voorganger.
De compleet nieuwe QX50 is 4,69 meter in de lengte, is 1,9 meter breed en 1,68 meter hoog. Daarmee groeit de auto aan alle kanten behoorlijk. In de hoogte en breedte groeit de auto namelijk met zo'n tien centimeter. De nieuwe QX50 staat op een platform dat volgens zijn makers 23 procent stijver is dan de, overigens op leeftijd geraakte, basis van de vorige QX50.
Infiniti's claim dat dit zijn eerste geavanceerde auto ooit is, wordt ondersteund door de komst van ProPilot, een semi-autonoom systeem dat al in de Nissan Serena zit. Spoedig zal dit ook in de Qashqai (en waarschijnlijk X-Trail) en in de nieuwe Leaf een plek krijgen.
In de eerste helft van volgend jaar verschijnt de auto op de markt.