Het team van E4R zet zich met veel plezier in voor vluchtelingen. (Foto: PR)
Het team van E4R zet zich met veel plezier in voor vluchtelingen. (Foto: PR) Foto: PR

Intensieve taalcursussen en spelenderwijs integreren

Ook in Delft zetten mensen zich belangeloos in voor vluchtelingen. Neem bijvoorbeeld Engineers 4 Refugees (E4R), een groep bevlogen studenten die zich inspant om vluchtelingen de taal te leren en te laten integreren. "Het is geweldig om te zien dat mensen dit belangeloos doen", vindt E4R voorzitter Kasper IJzermans.

Door Esdor van Elten

"Engineers 4 Refugees is vorig jaar opgezet door een aantal masterstudenten", vertelt Kasper. "Het was zo'n succes dat het dit jaar een vervolg kreeg." Met een team van tussen de 6 en 10 studenten, gesteund door een community van ruim 50 mensen, maakt E4R zich sterk voor de integratie van vluchtelingen.

Taal
"Ons programma heeft drie pijlers", legt Kasper uit. "Het begint met de taal. Wij zorgen, in samenwerking met Vluchtelingenwerk, voor een versnelde taalcursus voor diegenen die dat aankunnen.
Dat betekent dat we met intensieve lessen: vier uur per dag, vier dagen in de week, vluchtelingen in 39 weken trainen tot het taalniveau B2. Dat gaat echt razendsnel en deelnemers worden vooraf getoetst of ze de stof snel genoeg kunnen opnemen."

Buddy's
Het blijft echter niet bij taallessen alleen. De deelnemende vluchtelingen, variërend van 16 tot 20 mensen, krijgen ook een Nederlandse buddy.
"We proberen een buddy te vinden met raakvlakken", benadrukt Kasper. "Met gedeelde interesses is het gemakkelijk om leuke dingen te doen. En juist door samen op te trekken gaat iemand zich hier thuis voelen, en het komt natuurlijk ook het oefenen met de taal ten goede."
De derde pijler is wat Kasper de 'Plus Modules' noemt: geregelde activiteiten die in het begin vooral cultureel zijn, maar naarmate de tijd vordert ook steeds professioneler worden. "Dat varieert van Sinterklaas of Kerst vieren, een museum bezoeken of een grachtentocht maken tot het afleggen van een bedrijfsbezoek."
Zo organiseerde E4R onlangs een 'kinderfeestje' voor de vooral volwassen vluchtelingen, compleet met Ezeltje Prik en sjoelen. "Het is hilarisch, maar je krijgt er ook laagdrempelige gespreksonderwerpen door. Zo leren mensen spelenderwijs integreren."

Steun
Engineers 4 Refugees krijgt veel steun. Zo voorziet de TU Delft niet alleen in leslokalen, maar stelt ook laptops voor de vluchtelingen beschikbaar. De NS sponsort reiskosten. Daarnaast krijgt het initiatief veel steun van lokale ondernemers en organisaties, van studentenverenigingen die helpen bij activiteiten tot een lokale bakker die broodjes voor een lunch beschikbaar stelt. "Het is geweldig dat mensen bereid zijn te helpen", vindt Kasper. Dat geldt natuurlijk ook voor de organisatoren zelf: "Deelnemers zetten zich een aantal uur per week in. Belangeloos. En iedereen draagt bij in waar hij of zij goed in is."
En het heeft effect. De taalcursussen waren vorig jaar een doorslaand succes. En het buddysysteem levert soms echte vriendschappen op. "Er zijn nog steeds buddy's van de eerste groep actief." Het biedt de vluchtelingen nieuwe kansen om een leven op te bouwen in een nieuw land.

Geïnteresseerd om bij te dragen? Kijk op www.engineers4refugees.com om te zien wat u zou kunnen doen, Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om deelt te nemen aan de crowdfundactie: zie
www.supporttudelft.nl/e4r