Afbeelding
Foto:

Claire Schuurmans

Ze is pas 13 jaar, maar met haar harp speelt ze de sterren van de hemel en kan ze zich meten met een hoog niveau. De komende tijd heeft ze dan ook een drukke agenda.

1.Waarom wilde je graag voor je huis worden gefotografeerd?
"Ik woon hier al heel mijn leven en hier heb ik ook altijd in de woonkamer geoefend. Nu staat mijn harp op de eerste verdieping en moet mijn vader hem telkens naar beneden tillen als ik naar orkestrepetitie ga of een concert heb. Dit is gewoon een hele belangrijke plek voor mij met alles wat ik doe."

2.Waar komt die liefde voor de harp vandaan?
"Toen ik vier jaar was speelde mijn broer al cello. Op een gegeven moment was er een open dag van zijn muziekschool en daar had je een hele verdieping met alleen maar harpen. Die open dag heeft ervoor gezorgd dat ik nu dus de harp bespeel."

3.Je hebt ook al een aantal prijzen op jouw naam staan. Welke?
"Ik deed bijvoorbeeld afgelopen jaar mee met het Prinses Christina Concours. Ik won de 1e prijs in het regionale concours en mocht door naar de nationale halve finale in Den Haag. Daar ging ik niet door maar kreeg wel een eervolle vermelding. Er was ook een stevige concurrentie van conservatorium studenten. In 2015 werd ik ook tweede met het Rosa Spier Harpconcours."

4.Wat vind je er zelf van dat je zo goed bent?
"Het is een uit de hand gelopen hobby. Ik wilde de harp spelen omdat ik het leuk vond, maar had nooit gedacht zóver te komen. Ik zit in het Hofstads Jeugdorkest, maar doordat ik zover kwam met het Prinses Christina Concours, krijg ik ook veel mogelijkheden voor andere concerten. Ik vind het heel leuk dat ik dit allemaal kan doen."

5.Hoevaak per week moet je dan studeren?
"Tot kort geleden ongeveer één uur per dag, maar nu zit ik op de School voor Jong Talent in Den Haag. Eerst zat ik op het Grotius College. Dat was leuk, maar nu is er meer aandacht voor muziek. Het is naast een middelbare school een soort voorbereiding voor het conservatorium."

6.Houd je nog wel tijd over voor andere dingen?
"Ja wel hoor. Ik spreek graag af met vriendinnen en elke dinsdag ga ik tennissen. Dit zodat ik ook nog iets van sport doe, want dat is gezond. Bij de tennisvereniging zitten ook nog vriendinnen van mijn oude basisschool."

7.Stel, je kan opeens geen harp meer spelen. Welk instrument zou je dan graag leren spelen?
"Op school krijg ik ook piano- en zangles. Maar als ik iets moet kiezen, dan ga ik voor de dwarsfluit. Ik krijg er alleen geen geluid uit! Misschien zou een strijkinstrument dan toch beter zijn."

8.Waar zie jij jezelf in de toekomst?
"Ik hoop dat ik hier heel lang mee door kan gaan. Het lijkt me ook erg leuk om na de middelbare school daadwerkelijk naar het conservatorium te gaan. In welke stad ik dat zou willen weet ik niet, ik wil gewoon gewoon spelen."

9.Wat staat de komende tijd voor jou op het programma?
"In december speel ik in het concertgebouw van Amsterdam bij het Amstelring Kerstconcert. Dan speel ik in de grote zaal voor duizend bejaarden! Daar heb ik erg zin in, want die mensen vinden het ook hartstikke leuk en ik heb nog nooit voor zo'n groot publiek gespeeld. Dan is er verder in januari het Rosa Spier Harpconcours waar ik voor de derde keer aan mee doe.

10.Als ik burgemeester van Delft was, dan…
"Zou ik muziekles bereikbaar maken voor iedereen. Zonde dat er is bezuinigd bij de Vrije Akademie. Het zou juist leuk zijn als men kennis kan maken met onbekende instrumenten."