Fikse regen leidt, behalve tot grote plassen op straat, altijd tot een hoger grondwaterpeil. (Foto: Henk de Kat)
Fikse regen leidt, behalve tot grote plassen op straat, altijd tot een hoger grondwaterpeil. (Foto: Henk de Kat) Foto: Henk de Kat

Grondwater niet hoger, na eerste afbouw Gist-pompen

DELFT – De eerste stap naar stopzetting van grootschalige waterwinning op het voormalige Gist-terrein heeft afgelopen zomer niet geleid tot hogere waterniveaus onder huizen en straten in de stad. Dat is de conclusie in een zojuist verschenen onderzoeksrapport. De gemeente wil daarom volgend jaar verder gaan met de afbouw.

Door: Henk de Kat

De beëindiging van de waterwinning door de vroegere Gist- en Spiritusfabriek is al jaren onderwerp van serieuze politieke en maatschappelijke discussie. Het bedrijf begon in 1916 met opzuigen van diep grondwater voor de koeling van het productieproces. Dat groeide uit tot een waterwinning van ruim 1.200 kuub per uur: dagelijks een volle bak van bijna vijf meter hoog, ter grootte van het Delftse marktplein.
DSM, het concern dat 'de Gist' in 1998 overnam, heeft al dat water helemaal niet meer nodig voor z'n moderne biotechnologie. In 2007 bepaalde de Haagse rechtbank dat het bedrijf ook niet langer verantwoordelijk was voor deze grootste industriële waterwinning in Nederland. Na veel politiek gekrakeel, vooral met het Hoogheemraadschap van Delfland, belandde de zorg voor stopzetting van het nu nutteloze (maar wel bijna drie miljoen kostende) waterpompen op het bordje van de gemeente Delft.

Zie verder pagina 3