Afbeelding
Foto:

Als we met elkaar oplossingen zoeken hebben we in Delft goud in handen"

René Kluft, financieel directeur bij Festo, werd afgelopen maandag 20 november uitgeroepen tot 'Delftse ondernemer van het jaar 2017' tijdens de Kracht van Delft bijeenkomst in Theater De Veste. Hij is blij met de titel. "Ik heb de laatste jaren veel tijd en energie besteed aan verbinden en contacten leggen"

Door Esdor van Elten

"René is een verbinder die op de achtergrond in staat is om verschillende belangen bij elkaar te brengen.", zo typeerde Evelien van der Kruit, juryvoorzitter en directeur Delft Marketing, de winnaar. René Kluft liet in de laatste juryronde de twee andere genomineerden, Séphine Laros (Albedo Communicatie) en Judith Nieuwpoort (Happy KidsCare) achter zich. Judith Nieuwpoort mocht wel de Publieksprijs mee naar huis nemen.

Eigenwijs jongetje
René Kluft werkt al dertig jaar bij Festo, een toonaangevend hightech bedrijf in Delft, onderdeel van een Duitse multinational. "De kracht van de Nederlandse vestiging zit in het aanbrengen van creatieve ideeën", aldus René. "Wij zijn het eigenwijze jongetje van de klas." De inspiratie voor alle creatieve ideeën komt niet alleen voort uit Festo zelf. Het is ook een gevolg van de rol die het bedrijf, vaak in de persoon van René, in het Delftse bedrijfsleven speelt. En daar komen de netwerkskills van René dus in beeld. "Wij hebben veel geïnvesteerd in lokale partnerschappen", legt hij uit. "Niet alleen met het onderwijs; MBO's, hogescholen en de TU, maar ook met andere Delftse bedrijven zoals bijvoorbeeld Exact, waarmee we samenwerken op het gebied van cloudsoftware. Andere partnerschappen zijn bijvoorbeeld die met onze outsourcing partners, die onze producten fysiek in elkaar zetten, zoals Werkse! Uit onze partnerschappen komen mooie initiatieven voort, zoals het toekomstige Robohouse, waarmee we de vraag en aanbod op het gebied van robotica met elkaar willen verbinden."

Maatschappelijke rol
De netwerkactiviteiten van René spitsen zich niet allen toe op deze, voor een bedrijf als Festo wellicht logische partnerschappen, maar gaan verder. Zo is hij als penningmeester actief bij Bedrijven Kring Schieoevers (BKS), waar netwerken één van zijn belangrijkste bezigheden is. "Ik denk dat mijn rol bij BKS juist één van de activiteiten is die mij aan deze titel geholpen hebben.
Wat ik vooral duidelijk wil maken is dat het ook voor een international bedrijf belangrijk is om geworteld te zijn in het lokale bedrijfsleven. Het heeft te maken met goede buren zijn, maar ook met de maatschappelijke rol van je bedrijf in de lokale samenleving. En dat is iets dat Festo als familiebedrijf na aan het hart ligt.
Het mooie van BKS is dat je mét elkaar dingen voor elkaar krijgt.
Zo hebben we er onder meer voor gezorgd dat het bedrijventerrein een goede glasvezelverbinding heeft. We pakken verpaupering aan en we stimuleren de veiligheid. Het zijn concrete zaken waar je je mee bezig houdt. We zijn er in geslaagd een volwaardige gesprekspartner van de gemeente te worden en kunnen dus meedenken over de ontwikkeling van het gebied.
We kunnen er met elkaar voor zorgen dat het vestigingsklimaat voor oude én nieuwe ondernemers goed is en blijft."

Goud in handen
René Kluft is blij met zijn verkiezing, maar zal zeker niet op zijn lauweren gaan rusten: "Natuurlijk is dit een mooi moment. Een erkenning voor al je inspanningen de afgelopen jaren. Dat geeft me alleen maar extra energie om door te gaan op de ingeslagen weg. Natúúrlijk blijf ik netwerken. Daarmee krijg je dingen voor elkaar. Ik wil streven naar een goede samenwerking tussen gemeente, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven om Delft te maken tot dé kennishoofdstad van Nederland.
Een echte industriecampus op Schieoevers Noord is één van mijn grote dromen. Hoe dan ook, als alle partijen zich inzetten om samen tot oplossingen te komen, dan hebben we hier goud in handen!"

Afbeelding