Taxatie is geen formaliteit
Taxatie is geen formaliteit", aldus Aram Boonstoppel. (Foto: PR) Foto: PR

"Mijn werk houdt niet om vijf uur op"

Aram Boonstoppel heeft hart voor zijn werk, maar vooral voor zijn klanten. Samen met zijn vrouw Pascalle is hij de drijvende kracht achter Hof van Delft Makelaardij.

"We zijn een echt familiebedrijf", vertelt Aram. "Mijn vader is in 1980 met Hof van Delft Makelaardij begonnen. Later heb ik het overgenomen. Sinds een paar jaar werkt ook mijn vrouw Pascalle mee." Aram is registermakelaar en beëdigd taxateur. "Dat betekent dat ik voor alle geldverstrekkende instanties kan en mag taxeren. Daarnaast begeleid ik klanten bij de aan- en verkoop van huizen en bemiddel in de particuliere verhuur. Ons werkgebied is Delft en de directe omgeving: Den Hoorn, Delfgauw, Pijnacker-Nootdorp en een stukje Rijswijk. Waar wij ons in onderscheiden is de persoonlijke aandacht die we onze klanten kunnen geven." Wat die persoonlijke aandacht inhoudt? "Dat ik vooral steeds de verbinding met de klant probeer te zoeken. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat ik altijd bereikbaar ben. Voor mij is het vanzelfsprekend dat mijn werk niet om vijf uur ophoudt." Hof van Delft Makelaardij is aangesloten bij de NVM, de grootste brancheorganisatie van makelaars. "Dat biedt zekerheid voor de klant, maar ook voor onszelf. Via de brancheorganisatie blijf ik op de hoogte van alle ontwikkelingen." Want de huizenmarkt en de regelgeving daarvan is voortdurend in beweging en dat betekent dat Aram zich jaarlijks moet bijscholen."

Taxeren is een vak
Naast aan- en verkoop en verhuur houdt Aram zich dus ook bezig met taxeren. Een vak apart. "Er zijn nogal eens mensen die denken dat het maar een formaliteit is, maar dat is dus niet zo." En taxeren is ook niet bepaald nattevingerwerk: "Je kunt niet zomaar ergens een waarde aan verbinden. Dat moet je onderbouwen. Onder meer vanwege de crisis zijn de regels hiervoor strenger geworden: taxatierapporten worden nu extern gevalideerd." Welke criteria hanteert Aram dan bij het taxeren van een woning? "Dat begint met zaken als de locatie, de grootte van de woning, het soort woning, maar bijvoorbeeld ook of een pand praktisch is ingericht of niet. Daarnaast is natuurlijk de staat van het onderhoud belangrijk, en de gebruikte materialen in en aan het pand." Maar Aram kijkt niet alleen naar het pand zelf: "Ik ben ook verplicht minstens drie referenties op te geven: vergelijkbare panden. Als er tussen mijn waardebepaling van het pand en de referentiepanden te veel ruimte zit, dan roept dat uiteraard vragen op." Bij ieder taxatie speelt hoe dan ook subjectiviteit mee, benadrukt Aram. Hij geeft een voorbeeld: "Voor de ene taxateur kan het feit dat er een tramlijn langs het pand loopt een nadelig criterium zijn. De ander kan het juist interpreteren als 'heel goed bereikbaar." Zo blijft er altijd wat persoonlijke invulling."

Big data
Het vak van taxateur gaat in de toekomst wel veranderen verwacht Aram. "Big data gaat een steeds belangrijker rol spelen. Vergelijkingen van woningen kan steeds beter door gebruik te maken van grote databases. Daarmee ondervang je wellicht een deel van de subjectiviteit, maar ik geloof niet dat data alleen de taxateur helemaal kan vervangen. Er blijft een menselijke blik nodig."