Delftse knappe koppen zijn dagelijks druk met belangrijke innovaties voor de toekomst. Zoals de Forze, een raceauto die op waterstof rijdt.
Delftse knappe koppen zijn dagelijks druk met belangrijke innovaties voor de toekomst. Zoals de Forze, een raceauto die op waterstof rijdt. Foto: PR

Van Geert geleerd: Delft kan bijdragen aan klimaatkennis

DELFT – Delft is de stad van innovatie, maar veel daarvan ontgaat het grote publiek. Geert van Grootveld wil dat veranderen. Hij trakteert lezers van Delft op Zondag maandelijks op feitjes over het gelukkige huwelijk tussen Delft en innovatie.

Door: Geert van Grootveld

De temperatuur op aarde mag niet met meer dan 2 graden Celsius stijgen. Bij voorkeur met 1,5 graden Celsius. Dit is wat nagenoeg alle landen van de wereld in december 2015 in Parijs hebben afgesproken. De Europese milieuministers en het Europees parlement hebben afgesproken om in 2018 met concrete uitwerkingen te komen. In het gloednieuwe Nederlandse regeerakkoord staat dat in 2030 de uitstoot van CO2 ten opzichte van 1990 met ongeveer 50 procent gedaald moet zijn. Er gaat veel gebeuren. Kolencentrales worden voor 2030 gesloten. Er komen nog meer windparken op zee. Het gebruik van aardgas wordt langzaam afgebouwd. Er zal een klimaatwet worden opgesteld. Er komen nog meer elektrische auto's. Als je door je oogharen naar dit ambitieuze pakket kijkt, dan zie je dat je met kleine stapjes niet erg ver komt. Feitelijk is er een complete transitie nodig, waarin afscheid genomen wordt van het gebruik van fossiele grondstoffen zoals kolen, aardgas en aardolie. Er gaat overgeschakeld worden op windenergie, zonne-energie, aardwarmte, biomassa. En dat natuurlijk in combinatie met een forse energiebesparing. Eigenlijk is 2030 korte termijn. Het is nog maar 13 jaar. We zullen allemaal met deze belangrijke transitie geconfronteerd worden. Ik verwacht dat er de komende jaren nog meer elektrische auto's te zien zullen zijn. Zeker wanneer de batterijen nog beter worden. Ook zullen auto's die op waterstof rijden het Delftse straatbeeld bepalen. Voorts verwacht ik dat het duurzaam provinciaal warmtesysteem - de warmterotonde - aangelegd zal zijn en dat de geothermische bron nabij de TU Delft op deze warmterotonde aangesloten zal zijn. Nieuwbouwwoningen kunnen hierop worden aangesloten. Hier is dan geen gasvoorziening meer nodig. Voor bestaande woningen en gebouwen zal het nog een behoorlijke dobber worden om deze op een kosteneffectieve wijze 'gasvrij' te maken. Het is belangrijk dat we dit aanpakken. Natuurlijk levert deze energietransitie kansen op. Er wordt immers veel praktische kennis opgebouwd. Bijvoorbeeld over de aanleg van windparken op zee. En hoe je dat nog efficiënter kunt doen. Of kennis over het ombouwen van bestaande woningen met een gasaansluiting naar woningen zonder een gasaansluiting. Of hoe je op een duurzame wijze elektrische auto's van stroom voorziet. En hoe je de stroom van de elektrische auto in jouw huis kunt gebruiken. Of hoe je een duurzaam stedelijk distributiesysteem van goederen opzet. Delft kan op veel van deze gebieden belangrijke praktijkkennis verzamelen. Het klimaatakkoord is juridisch bindend. Bijna 200 landen hebben er hun handtekening onder gezet. Talloze steden zijn nu of gaan straks met dit onderwerp aan de slag. Naar opgedane kennis en ervaring zal dan ook op korte termijn overal ter wereld veel behoefte zijn. Delft kan aan deze kennisdeling bijdragen. En zo behulpzaam zijn aan anderen om de transitie te realiseren.