Afbeelding
Foto:

(Nou ja, eigenlijk een Pijnackernaar)

Wim van Rijswijk, 59

- Wat ben u hier bij de Zuidkolk aan het doen?
Vissen! Vooral op witvis.

- Zit u vaak hier?
Dat is afhankelijk van allerlei zaken, zoals de wind. Maar dit is een goede plek. Het hele kanaal is onbekend en eigenlijk onterecht onbemind viswater. Dat komt onder meer door de scheepvaart. Tegelijkertijd is wat beweging in het water helemaal niet slecht. En het is prachtig helder en schoon water. In de zomer heb je wel wat last van kroos, maar dat is maar een paar weken per jaar.

- Mijn vader zei altijd: vissers zijn gelukkige mensen...
Hij had gelijk. Dat is ook zo. Stel je voor dat je thuis moet zitten en de stofzuiger pakken.

- Wat is er dan zo leuk aan?
Aan de ene kant is er het 'gevecht' tussen de vis en de visser. De voortdurende uitdaging: hoe krijg ik de vis op de kant? Steeds waakzaam zijn en oplettend. Aan de andere kant is er de rust aan de waterkant. Je kunt hier over van alles nadenken. Over het vissen; waarom bijt de vis de ene keer wel, de andere keer niet. Wat kun je beter of anders doen? Maar ook nadenken over de maatschappij.

- Wat was uw nieuws van de week?
Dat is toch wel dat gedoe in de Tweede Kamer, met oeverloos lang aan het woord zijn, dat 'filibusteren'. En dat dat helemaal niet gelukt is. Terecht, denk ik. Wat in de Tweede Kamer gebeurt is het democratisch proces. Dat moet je niet met oneigenlijke middelen willen frustreren!