Rode Loper als gastvrije entree

DELFT - Stichting Centrum Management Delft (SCMD), heeft samen met Ondernemersverenigingen en MCK Architectuur een plan gemaakt om de route Binnenwatersloot – Peperstraat – Oude Langendijk te transformeren tot een gastvrije promenade door het hart van de Delftse binnenstad. Van Binnenwatersloot tot Blauwe Hart – deze route moet een rode loper worden voor bezoekers van de binnenstad. Het moet de binnenstad veiliger en aantrekkelijker maken voor bezoekers, die lopend of fietsend naar de binnenstad komen. Het plan van SCMD – waarvoor veel partijen uit de binnenstad zich kosteloos hebben ingezet – biedt geen ruimte voor een grotebus-lijndienst door de binnenstad. Onderzocht wordt nog hoe alternatief openbaar vervoer door de binnenstad mogelijk is.
Het plan is besproken met diverse partijen. De vertrekkend stadsbouwmeester is vanaf het begin zeer positief over dit plan. Ook de Fietsersbond en ondernemers hebben positief gereageerd. Bewoners op dit traject hebben zich eveneens positief uitgelaten – zij verwelkomen minder verkeer op straat. Andere bewonersverenigingen onderschrijven het nut en de noodzaak; bewoners aan de Nieuwe Langendijk willen in een tweede fase een vergelijkbaar plan gaan uitwerken voor hun straat. De kosten worden geraamd tussen 800.000 euro en 1.100.000 euro. SCMD verwacht via cofinanciering circa 1 à 1,5 ton te kunnen ophalen.
Het plan is met belanghebbenden besproken en ontwikkeld. Deze week heeft het college van burgemeester & wethouders het plan besproken: het is positief over het schetsontwerp en de filosofie daarachter. Deze week is ook de gemeenteraad geïnformeerd over het plan. Komende periode wordt het plan tot in detail klaargestoomd voor uitvoering.