Rick van der Mast maakte een bewuste keuze voor SEP.
Rick van der Mast maakte een bewuste keuze voor SEP. "Want hier kan ik met mijn vrienden voetballen en op vrijdagavond is het altijd feest." (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Positieve spelopvatting leidt nu ook tot punten bij SEP

DELFT - Een middagje SEP staat dit seizoen garant voor leuk voetbal, spektakel en veel goals. De Tanthofbewoners boekten zondagmiddag pas de eerste zege van het seizoen.

"In veel gevallen komt dat doordat we veel pech hebben", vertelt doelman Rick van der Mast. "We hebben dit seizoen zo vaak gezien dat we zelf veel kansen creëren, maar die ballen er maar niet in lijken te willen gaan. Als de tegenstander dan een kans krijgt is het wel meteen raak. Dat is zuur, maar ik denk dat wij het tij nog wel op tijd weten te keren."
Van der Mast keerde begin vorig seizoen terug bij de club waar hij begon met voetballen. "Ik heb er bewust voor gekozen om weer met mijn vrienden te gaan voetballen. In de D-jeugd ben ik bij hen vertrokken om naar Excelsior te gaan. Daar heb ik een jaar gespeeld, waarna Feyenoord kwam. Voor die club heb ik een aantal seizoenen mogen uitkomen, maar om mijn school af te maken ben ik een jaartje naar DHC gegaan om meer tijd aan het afronden van mijn school te kunnen besteden. Na het behalen van mijn diploma zou ik terugkeren bij Excelsior, maar een rare knieblessure gooide roet in het eten, waarna ik weer naar DHC ging. Daar was ik tweede keeper achter Mark Smith in het seizoen dat ze bijna naar de derde divisie promoveerden. Om weer gewoon met mijn vrienden te kunnen spelen, heb ik na dat seizoen besloten om terug te gaan naar SEP. Het leuke was dat ik daar Koos Ham tegenkwam, die ik nog van DHC kende."
'IK SPEELDE MET ANDERE SPELERS'
En dat bevalt de 20-jarige doelman. "Want we hebben een hartstikke leuk, jong elftal waar nog veel potentie in zit. Begin vorig seizoen merkte ik dat de verwachtingen wel erg hooggespannen waren. Ze dachten dat ik alle ballen 'wel even' zou pakken, omdat ik bij Feyenoord heb gespeeld. Zo werkt dat natuurlijk niet en dat is inmiddels wel duidelijk. In die elftallen speelde ik natuurlijk ook met andere spelers om me heen."
Ondanks de matige competitiestart, heeft Van der Mast er vertrouwen in dat het een mooi seizoen kan worden voor SEP. "Want eigenlijk zijn we alleen door SVV, de gedoodverfde kampioen, weggespeeld. In de andere wedstrijden hadden we vaak het betere van het voetbal en kwamen we op voorsprong, maar ging het door botte pech toch mis."
Zondag tegen WIK was dat anders. "Maar toen maakten we het ook veel te spannend. Wij verzuimden de nekslag uit te delen, waarna zij vijf minuten voor tijd nog 3-4 maakten en het onnodig spannend werd. Gelukkig wonnen we."

'ER ZIT HIER ZOVEEL TALENT'
Als het aan Van der Mast ligt, volgen er meer overwinningen. "Er zit hier zoveel talent; dat zie je bijvoorbeeld ook bij de wedstrijden om de 16-23 competitie. Pas speelden we tegen bijna het hele eerste elftal van Laakkwartier en speelden we gelijk. Je ziet dat jonge spelers zich in dit soort wedstrijden ontwikkelen. Het is een goede voorbereiding op de senioren."
Bij SEP is dat traditioneel een gezonde dosis inzet. "En die is er dit seizoen zeker. We hebben met Marco Immers een heel goede trainer met een positieve spelopvatting die daar ook op hamert. Het begint ook allemaal met inzet. Als die goed blijft en we blijven als elftal compleet, dan kunnen we in de komende periodes misschien wel voor een verrassing zorgen. Ik denk echt dat met dit materiaal een periodetitel er wel in zit."
Op dit moment is het elftal verre van compleet. "Tyler van Baalen zit nog één wedstrijd schorsing uit en Jordy Wevers en Jeroen Hoornweg vielen dit weekend geblesseerd uit. Daarnaast missen we Mike van der Wilk vanwege een hernia. We willen hem als groep veel sterkte wensen bij zijn herstel. Door die blessures is het misschien wel even goed dat we dit weekend vrij zijn. Wat rust is, ondanks dat het gevoel van de eerste zege kan doorbreken, wel lekker."