Erik Nieuwenhout speelt nog steeds met heel veel plezier in het derde elftal van Full Speed.
Erik Nieuwenhout speelt nog steeds met heel veel plezier in het derde elftal van Full Speed. "Het is nog steeds heel gezellig, maar op het veld gaat een knop om en willen we winnen." (foto: Roel van Dorsten) Foto:

Hoe gaat het met Erik Nieuwenhout?

DELFT - Erik Nieuwenhout (36) verliet zijn jeugdliefde voor DHC, keerde terug en had er onder Pierre van Zinnen zijn mooiste voetbaljaren.

Nieuwenhout begon bij Full Speed. "Op zaterdag voetbalden mijn broer Tim en ik zelf, op zondag speelde mijn vader in het eerste en stond mijn moeder achter de bar. Tim en ik haalden lege flesjes op. In de B-jeugd vertrok ik naar DHC."

- Was dat een succes?
"Zeker, in het begin had ik moeite om aan te haken, maar daarna ging het hartstikke goed. We hadden een geweldige groep met onder meer Rob de Ruiter, Michael Clavan, Sjors Brouwer, Rob Eckhardt jr., Marvin van der Krogt en Steven Suiker."

- En bij de senioren?
"Mijn eerste seizoen bij de selectie begon Chris Kronshorst met Leo Rontberg en Rob Eckhardt sr.. Chris had een plan, maar na vijf nederlagen werd hij weggestuurd. Wij jonkies vonden zijn methode mooi, maar oud-gedienden moesten er niets van weten. Jan van den Akker nam het over en erna kwam Niek Oosterlee. Ik heb het er mooi gehad en er vrienden voor het leven aan overgehouden, maar door mijn nonchalance had er achteraf meer ingezeten."

- Waarom vertrok je?
"Na Niek Oosterlee kwam Bert de Best. Die speelde een spelletje met mensen daar kon ik slecht tegen. Ik stopte in de winterstop en heb aan Joop Hoornweg, toen trainer bij Full Speed, gevraagd of ik mee kon trainen. Dat was geen probleem."

- Terug op het oude nest...
"Broertje Tim, Steven Suiker en Brian Schalker kwamen ook over van DHC. Ik werkte bij Pierre van Zinnen op kantoor. Toen hij als nieuwe trainer bekendgemaakt werd, heb ik hem meteen gebeld. 'Wat maak jij me nou? Waarom wist ik van niks?' Hij zei dat hij niks mocht zeggen. Het werd een fantastische tijd."

- Hoe dat zo?
"We hadden een geweldige groep en Pierre was naast een geweldige trainer ook een people's manager. We bleven winnen en hij wist van gekkigheid niet wat 'ie moest zeggen in de besprekingen. 'Jongens, ik heb de tegenstander net zien aankomen en we kunnen niet verliezen. Wat zijn die gasten lelijk!'. Ook die wonnen we. Ruim voor we kampioen werden kwamen we voor een training en nam hij ons mee om een kampioenlied op te nemen. Na het kampioenschap gingen we door. In drie jaar tijd promoveerden we van de vierde naar de tweede klasse."

- Voetbal je nu nog?
"Ja, in Full Speed 3. Het is vooral in de kleedkamer heel gezellig, maar in het veld gaat een knop om en wil iedereen winnen."