Hulpdiensten rukten woensdag massaal uit nadat een monteur zwaargewond raakte bij een explosie in de Van Schuijlenburgstraat. De man overleed later aan zijn verwondingen. (foto: Marco van der Roest)
Hulpdiensten rukten woensdag massaal uit nadat een monteur zwaargewond raakte bij een explosie in de Van Schuijlenburgstraat. De man overleed later aan zijn verwondingen. (foto: Marco van der Roest) Foto: Marco van der Roest

'Niemand wil hier nog terugkeren'

DELFT – Meerdere bewoners van de Van Schuijlenburchstraat durven niet langer in hun eigen woningen te verblijven. Ze vrezen voor hun veiligheid. Afgelopen woensdag kwam een medewerker van Vidomes om bij een explosie in de straat.

Door: Jesper Neeleman

Rebecca Desaunois was op het moment van de ontploffing samen met haar 3-jarige zoontje in haar woning, die zich schuin onder de woning bevindt waar de explosie plaats vond. "We schrokken ons helemaal kapot", blikt de 39-jarige Delftse terug. In eerste instantie werd gedacht aan een gasexplosie. Vrijdag maakte de politie bekend dat forensisch experts op basis van sporenonderzoek vaststelden dat er geen sprake is geweest van een gasexplosie. De precieze oorzaak wordt onderzocht. Alle scenario's worden daarbij bekeken, waaronder de mogelijkheid dat sprake is van een misdrijf.
De woningen in de Van Schuijlenurchstraat worden in de zomer van 2019 sowieso gesloopt, tegelijk met die in de Van der Goesstraat, één straat verderop. Volgens Desaunois is daarom afgelopen jaren nauwelijks onderhoud gepleegd. "We kampen al jaren met achterstallig onderhoud en trekken al tijden aan de bel. Woningcorporatie Vidomes bleef al die tijd volhouden dat het veilig is, maar het ís hier niet veilig. De overloop van de galerie is niet goed meer, we stoken ons rot omdat het niet is geïsoleerd, de riolering werkt niet meer naar behoren en vanwege allemaal zwarte schimmel is m'n zoontje al twee-en-een-half jaar ziek zwak en misselijk." Vidomes laat desgevraagd weten 'uiteraard de noodzakelijke reparaties te verrichten'. "We zijn bekend met klachten over vocht en schimmel in de woningen. Als bewoners hier melding van maken, worden de vocht- en schimmelplekken aangepakt", laat een woordvoerster weten.
Voor Rebacca Desaunois is de maat vol. Bewoners mochten woensdag en donderdag in hotels slapen, maar hoorden vrijdagmorgen dat het hierbij zou blijven. "Maar niemand wil nog terugkeren naar z'n woning. Het is levensgevaarlijk." Rebecca kreeg woensdag te horen dat het weer veilig is in haar woning, maar koos ervoor bij een vriendin te slapen. "En wat hoor ik donderdagmorgen? Dat ze ook in mijn woning een gaslek hebben gevonden. Nu zou dat weer verholpen zijn. Zeggen ze. Maar in zo'n woning wil je toch niet wonen?" Haar buurvrouw Fida wil eveneens niet terug. "Ons is nu al twee keer gezegd dat het veilig is. En vervolgens zijn in drie verschillende huizen nog gaslekken gevonden. Wie moet ik nog vertrouwen? Ik durf hier niet meer te slapen. We kampen al jaren met achterstallig onderhoud en moeten nu ook nog slapen in huisjes die op ontploffen staan."
Petra Winkel woont één woonblok verderop in de Van Schuijlenburchstraat. Ook zij wil zo snel mogelijk verhuizen. "Door zo'n explosie gaat natuurlijk een en ander rammelen in een al rammelend gebeuren. En omdat we niet horen wat er precies aan de hand is, krijg je wild-west-verhalen. De communicatie met Vidomes is al jaren verstoord en dat was die ook afgelopen week weer. Tjah, het zou ook gek zijn als het nu wel plots goed verliep." De bewoners hebben, omdat de woningen in de straat in 2019 tegen de vlakte gaan, afgelopen week een urgentieverklaring gekregen waarmee ze voorrang krijgen op andere woningen. "Waar nodig begeleidt Vidomes de bewoners bij het vinden van een andere passende woning", laat de woordvoerster weten.