De plannen voor het Mijnbouwplein en Poortlandplein zijn definitief. 'Voldongen feiten', stellen de bewoners. (Foto: EvE)
De plannen voor het Mijnbouwplein en Poortlandplein zijn definitief. 'Voldongen feiten', stellen de bewoners. (Foto: EvE) Foto:

Bewoners TU-Noord voelen zich niet gehoord

DELFT - Op een informatieavond over de verkeersplannen rond TU-Noord op 25 oktober kreeg de gemeente veel kritiek en boze reacties. De bewoners vinden vooral dat ze onvoldoende invloed op de planontwikkeling hebben, zegt Belangenvereniging TU Noord.

Niet alleen was er veel kritiek op het herontwerp van Mijnbouwplein en Poortlandplein, maar ook op het feit dat de nieuwste plannen geen oplossing bieden voor de nog steeds elk jaar groeiende verkeersstroom en dat de grote stroom auto's dichter langs de woningen komt, hoewel de extra decibellen verkeerslawaai en fijnstof 'aanvaardbaar' zijn, aldus de gemeente. Op de presentatie werd een definitief ontwerp gepresenteerd waar niets meer aan veranderd kan worden: een oplossing die veel lijkt op het kruispunt dat er al ligt. "Op het verkeerde been gezet, en ingesloten. Zo voelde ik me tijdens en na de bijeenkomst", aldus bewoner E. Gianotten. "Wat werd aangekondigd als een' bespreking' van de plannen voor de ontsluiting van de wijk bleek gewoon voorlichting te zijn." Hoewel er regelmatig overleg is tussen bewoners en ambtenaren geven de gemeentelijke ontwerpers aan nauwelijks mandaat te hebben, omdat alles vastligt in beleid of bestuurlijke afspraken. "Het zou eerlijker geweest zijn om in dat krantenbericht aan te kondigen dat de plannen vaststaan en dat ze zullen worden uitgelegd. Dat had een boel frustratie en verlies van vertrouwen in de instanties kunnen voorkomen", gaat Gianotten verder. "Ik voel me ingesloten omdat de Zeeheldenbuurt door diverse ingrepen van de gemeente en de TU steeds moeilijker te bereiken valt. Aan twee zijden ingesloten door het water, aan de twee andere zijden uitermate lastig te bereiken door vrij liggende fietspaden in twee richtingen van en naar de TU. Op alle kruisingen hebben de fietsers voorrang. Met de auto moeten de buurtbewoners eindeloos staan wachten tot ze de hoofdontsluiting kunnen bereiken." De discussie die naar aanleiding van de kritiek ontstond leidde tot niets, aldus de bewoner. " Het is te billijken dat de gemeente de TU op veel vlakken ter wille wil zijn. Maar de gemeente laat de Zeeheldenbuurt wel in de kou staan en dat is onvergeeflijk, maar niet onherstelbaar. Terug naar de tekentafel, terug naar de beleidsmakers, zou het devies moeten zijn." Daar sluit de Belangenvereniging zich bij aan: "Na alle tekortschietende verkeersplannen wordt het nu echt eens tijd om voorrang te geven aan de bewoners!"