De plek waar het lichaam van de 50-jarige Delftenaar werd aangetroffen werd donderdag met zwarte schermen afgezet, zodat de experts in alle rust hun onderzoek konden doen. (foto: Koos Bommelé)
De plek waar het lichaam van de 50-jarige Delftenaar werd aangetroffen werd donderdag met zwarte schermen afgezet, zodat de experts in alle rust hun onderzoek konden doen. (foto: Koos Bommelé) Foto:

Bezoeker 'drie bankjes' in sloot aangetroffen, Delftenaar aangehouden

DELFT – In een sloot achter 'de drie bankjes' bij de Sebastiaansbrug is donderdag het stoffelijk overschot gevonden van een 50-jarige Delftenaar. Hij was een vaste bezoeker van de bankjes. Een 49-jarige Delftenaar is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij zijn overlijden.

De hulpdiensten waren massaal uitgerukt nadat de melding over een lichaam in de sloot was binnengekomen. Politie, recherche en forensisch experts zetten de locatie af met een groot zwart scherm en een tent. Daarna hielden ze een groot onderzoek. De brandweer haalde het lichaam uit het water.
Marcellio, één van de vaste bezoekers van de drie bankjes, maakte het allemaal van dichtbij mee. Hij was degene die het lichaam ontdekte in de sloot. "Iedereen vroeg zich 's morgen al af waar Ruud was", vertelt Marcellio. "Meestal is hij er al om 9 uur, half 10. Dan heeft hij zijn geld gekregen en komt hij naar de bankjes, waar hij zijn biertje drinkt. Maar donderdagmorgen dus niet."

Masker
Rond het middaguur dacht Marcellio dat hij een masker in de sloot achter de drie bankjes zag liggen. "Toen keek ik nog eens goed en zag ik dat dit geen masker, maar zijn gezicht was. En toen zag ik ook een handje. En nog een handje. En z'n rugzak. Geen leuk beeld. Dus toen werd ik een beetje gek." Er werd gebeld naar 112. Ook Marcellio mocht de plaats delict niet verlaten. "Alsof ik hem een duwtje heb gegeven."
Een andere bezoeker van de drie bankjes geeft aan dat zorginstellingen tekort zijn geschoten. "Ruud leefde al maanden bij de bankjes, hij sliep onder de brug. Hij had suiker en was dakloos." Volgens de mannen bij de bankjes had hij maandag naar afkickcentrum gemogen en stond hij op het punt een woning te krijgen, waar hij begeleid zou wonen. "Hij had veel eerder opgenomen moeten worden", stelt één van hen. "Zorginstellingen zijn tekort geschoten. Hij heeft veel te lang op hulp moeten wachten. Ik kende hem als een hele lieve man die een biertje dronk, maar verder niemand tot last was." Marcellio heeft er de nacht erop niet van kunnen slapen, vertelt hij. "Het is een hard gelag. Zo zit hij naast me een biertje te drinken en zo is hij er niet meer."
De politie laat vrijdagmiddag weten dat de recherche een 49-jarige man uit Delft heeft aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van de man. Getuigen die informatie hebben wordt verzocht zich te melden bij de recherche via 0900 – 8844.