Gabriëlla Rijerse met links van haar het kunstwerk, dat nu in de gang van het Hospice Delft hangt.
Gabriëlla Rijerse met links van haar het kunstwerk, dat nu in de gang van het Hospice Delft hangt. Foto:

'We zijn dankbaar dat we dit werk mogen doen'

Trix woonde tot 14 februari van dit jaar in één van de vijf kamers van het Hospice Delft. Die dag overleed ze. Tegenover die kamer hangt nu een kunstwerk waar ze zelf aan meewerkte.

Het is een gecombineerd kunstwerk met de titel 'That's Life'. Gemaakt door cursisten van de Delftse kunstenares Loes van der Holst. "Trix was één van mijn cursisten", vertelt Loes van der Holst. Toen Trix vanwege haar ziekte in het Hospice Delft kwam te wonen, zocht Van der Holst haar regelmatig op. "Tot die tijd dacht ik dat een Hospice ene soort sterfhuis was. Dat er een geur van verdriet en verval hing. Maar ik werd aangenaam verrast door de opstelling van medewerkers en de prachtige kamers."
Er mocht alleen wel wat meer moois aan de muur komen, vond Van der Holst. Ze is ervan overtuigd dat, als je naar iets moois kijkt, je je beter voelt. Dus nam ze hierover contact op met Gabriëlla Rijerse coördinator van het Hospice Delft. Die was eveneens enthousiast.
Dus gingen Van der Holst en haar cursisten aan de slag. Ze werkten vijf maanden aan een kunstwerk met daarin subtiele verwijzingen naar het leven en de onontkoombare dood. Tegenover dit werk hangen de bijbehorende gedichtjes. "Overpeinzingen hebben de mensen die hier wonen al genoeg", denkt Van der Holst. "Door naar dit werk te kijken, kunnen ze misschien zware gedachten even doorbreken." Eén van de werken is deels gemaakt door Trix. De ondergrond. En toen werd ze te ziek. Haar dochter maakte het af.
De reacties van bewoners en vrijwilligers zijn positief. "Ik ben er zelf ook erg blij mee", zegt Gabriëlla Rijerse. "Heel bijzonder ook dat hier met zoveel liefde aan is gewerkt, ook door Trix en haar dochter. En dat de cursisten, waarvan sommigen nog tieners zijn, stilstonden bij het thema That's Life. Voor jonge mensen is dat nog een ver-van-hun-bed-show, maar ze worden er tijdens het maken van zo'n werk wèl mee geconfronteerd."
Gabriëlla Rijerse is al vanaf 2004, toen het Hospice Delft werd opgericht, hierbij betrokken. Ze zei de reguliere zorg vaarwel. Omdat ze de mensen niet meer de zorg kon geven die ze graag wilde geven. Het beviel haar beter om in Hospice Delft aan de slag te gaan. Hier kregen de mensen alle aandacht die ze verdienen.
Dat is grotendeels te danken aan een ploeg van zo'n zestig vrijwilligers. Dagelijks zetten vrijwilligers zich in voor het Hospice en het VPTZ, die vorig jaar samen gingen. Het lijkt een grote club, maar extra handjes zijn meer dan welkom. Zeven dagen per week en 24 uur per etmaal zijn altijd minimaal twee vrijwilligers aanwezig in het Hospice. Verder gaan zij ook bij terminale patiënten thuis langs. "We vragen iedereen een minimale inzet van 4 uur per week, en als het even kan graag 8 uur. Het moet een beetje bij je passen om dit te doen. Maar je krijgt er verschrikkelijk veel voldoening van. De bewoners worden geholpen door een team van verpleegkundigen van Careyn, de huisartsen, onze vrijwilligers en de coördinatoren. Vrijwilligers doen licht verzorgend werk, zijn ondersteunend aan de verpleegkundige, en helpen ook met het bereiden van het eten. Heel afwisselend en heel dankbaar werk. Je kunt echt iets voor mensen betekenen."
De bewoners van het Hospice Delft hebben een levensverwachting van hooguit drie maanden. Dus creëren vrijwilligers een band met mensen van wie ze binnen afzienbare tijd afscheid mogen nemen. "Dat brengt weleens verdriet met zich mee", weet Rijerse. "Maar we zijn dankbaar dat we dit werk mogen doen. Dat we ervoor kunnen zorgen dat mensen kunnen sterven zoals zij dat willen. Het afscheid nemen is een moment. Daar gaat veel aan vooraf. Zóveel momenten waarop je iets voor iemand kan betekenen…"
Rijerse heeft veel mooie herinneringen aan het Hospice Delft. "Het allermooiste vind ik wel als de bewoners aangeven dat dit voor hen als thuis voelt. Dat is het allergrootste compliment dat we kunnen krijgen. Dat merkten we ook bij Trix. Ze had een schitterend ingericht appartement met mooie nieuwe spullen. Dat moest ze allemaal loslaten toen ze hierheen kwam. Maar deze kamer, hier tegenover dit kunstwerk, dat voelde voor haar als thuis…"
Meer weten of geïnteresseerd in vrijwilligerswerk voor Hospice Delft? Kijk dan op www.hospice-vptzdelft.nl.