Het aantal  jeugdleden bij Frederik Hendrik groeit, mede dankzij de jeugdboekenserie De Grijze Jager waarin de held een boogschutter is.
Het aantal jeugdleden bij Frederik Hendrik groeit, mede dankzij de jeugdboekenserie De Grijze Jager waarin de held een boogschutter is. Foto:

Erepenning voor Frederik Hendrik

DELFT - Handboogsportvereniging Frederik Hendrik, in 1867 opgericht als 'Vereniging tot bevordering van 's Lands Weerbaarheid', viert 11 en 12 november met het Delfts Blauw toernooi haar 150ste verjaardag. Burgemeester Marja van Bijsterveld opent het tweedaagse toernooi. Vooraf reikt zij de Koninklijke Erepenning uit aan de jubilerende vereniging.
De penning is een ereteken van het Koninklijk Huis, die wordt verleend aan onder meer (sport)verenigingen en 'symboliseert het respect en de waardering die de Koning heeft voor bijzondere verdiensten van de ontvanger'. Secretaris Hans Hoeffnagel is blij met de waardering van Koninklijke zijde: "Het verlenen van de erepenning gebeurt hoogst zelden, dus het is begrijpelijk dat we als vereniging trots zijn. Je krijgt de penning niet zo maar; afgelopen halfjaar zijn alle dossiers doorgespit, het bestuur is gescreend, onze complete doopceel is gelicht. We hebben pas afgelopen week gehoord dat onze aanvraag is gehonoreerd".
Frederik Hendrik werd anderhalve eeuw geleden opgericht om de burgers van Delft te beschermen in geval van calamiteiten en is daarmee een van de oudste verenigingen van Nederland. In het begin oefenden de leden met door de Minister van Oorlog beschikbaar gestelde geweren. Als de eerste wereldoorlog uitbreekt worden de geweren ingevorderd. Als duidelijk wordt dat die waarschijnlijk nooit meer zullen terugkomen, besluit de algemene ledenvergadering 'tot aanschaf van bogen en pijlen'. Hoeffnagel: "Dat is het begin van de vereniging, zoals we die nu kennen."
Door de jaren heen is de vereniging, aldus Hoeffnagel, uitgegroeid tot een financieel gezonde, stabiele vereniging met circa 130 leden. "Belangrijke impuls was de bouw van de hal in de Delftse Hout. Daarvoor schoten we door ramen naar buiten de tuin in en moesten we naar buiten om de pijlen uit het blazoen te trekken. De hal, die we met grote inzet van iedereen zelf hebben gebouwd en gefinancierd, bleek een fantastische verbetering en heeft gezorgd voor een forse ledenaanwas. Een tweede impuls was de ontwikkeling van het materiaal waarmee wordt geschoten. Vroeger werd geschoten met een 'houten stok'. De komst van geavanceerde bogen betekende betere resultaten. Dat spreekt mensen aan."
Frederik Hendrik heeft geen behoefte om een veel grotere vereniging te worden dan het nu is. "Mensen zijn welkom, maar de ruimte is beperkt. "Dit is een mooie, menselijke maat, we hebben voldoende trainers, voldoende faciliteiten en financieel kunnen we het prima rondbreien. Sportief gezien gaat het goed. We hebben schutters op alle niveaus. Onze beste schutters draaien mee in de hoogste regionen van de Nederlandse competitie én we hebben talentvolle jeugdleden. Daar zijn we blij mee. We zijn weliswaar 150 jaar oud, maar leven volop in het nu en zijn gericht op de toekomst."