Duurzame energie was ook dinsdag een hot item. Aan de Aart van der Leeuwlaan gaat het opwekken van duurzame energie ondertussen gestaag verder. (foto: Jesper Neeleman)
Duurzame energie was ook dinsdag een hot item. Aan de Aart van der Leeuwlaan gaat het opwekken van duurzame energie ondertussen gestaag verder. (foto: Jesper Neeleman) Foto:

Delft behoudt aandelen Eneco

DELFT – Delft gaat haar aandelen Eneco niet verkopen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten.

Door: Jesper Neeleman

De discussie 'wel of niet verkopen' werd of wordt in nog vijftig Nederlandse gemeenten gevoerd. Als het aan het Delftse College van B en W lag, doet Delft die aandelen van de hand. De aandelen leveren jaarlijks 1,5 miljoen euro dividend op. Verkoopt Delft de aandelen, dan levert dit naar verwachting een bedrag van 60 tot 80 miljoen euro op. Een flink bedrag dus dat Delft graag wilde gebruikelijk voor de Agenda Delft 2040, waarmee het investeringen in de stad wil financieren.
Een meerderheid van de raad zette dinsdag echter een dikke streep door dit plan. Opvallend daarbij was wel de fracties van D66 en GroenLinks het oneens waren met hun eigen wethouders. De enige partijen die voor verkoop van de aandelen bleken, waren VVD, STIP en Stadsbelangen.
Een ruimte meerderheid wilde ze dus behouden. Zij benadrukten dinsdag dat Delft als aandeelhouder mee kan blijven praten over de duurzaamheidambities van Eneco. Daarbij wezen ze op een vergelijkbare gebeurtenis, toen Nuon en Essent werden gesplitst en verkocht aan marktpartijen. Winst werd vervolgens belangrijker werd dan duurzaamheid.
De SP-fractie is verheugd dat de aandelen behouden blijven. "Dit is heel goed nieuws", reageert SP-raadslid Tom Zonneveld. "Jarenlang zijn er heel veel taken van de overheid verkocht, vaak zonder succes. Behalve dat het behouden van de aandelen goed is voor meer duurzaamheid, is het ook belangrijk voor het behoud van werkgelegenheid. Na splitsing en verkoop aan marktpartijen zijn er bij Essent en Nuon samen zo'n 4200 banen verdwenen."
n Lees verder op pagina 3