Afbeelding
Foto:

Piet Buitelaar, 73

- Wat bent u momenteel aan het doen hier aan de Zuidkolk?
"Op dit moment helemaal niets. Ik ben langer blijven liggen hier aan de Zuidkolk, want gisteravond was het veteranenavond bij de Bonte Oss. Daarbij waren de nodige alcoholische versnaperingen en dus heb ik deze ochtend wat door Delft geslenterd en ben even langs de markt geweest.

- U bent veteraan. Heeft u heel uw leven op zee gewerkt?
"Ja, ik had een keer gespijbeld en mocht toevallig een keer meevaren van de Laakhaven naar drukkerij Meinema, dat was toen hier vlak achter ons. Varen heeft me sindsdien nooit meer losgelaten. Later, van '60 tot '66, was ik in dienst bij de marine. Toen ben ik onder andere uitgevaren naar Nieuw-Guinea met de onderzeedienst. In augustus '66 ging ik met eervol ontslag en ging naar de Hogere Zeevaartschool in Scheveningen. Ik heb voor meerdere bedrijven gewerkt in de scheepvaart. Bijvoorbeeld voor de Koninklijke Java-China-Paketvaart als 2e stuurman, als een loods in de haven van Rotterdam, gewerkt in Aruba en ben vervolgens tot aan mijn pensioen kapitein geweest in de koopvaardij."

- Wat is voor u het nieuws van de week?
"Ik ben blij met de installatie van het nieuwe kabinet. Vooral mijn eigen generatie, als meest bevooroordeelde van de gehele bevolking, mag daar ontiegelijk blij mee zijn. De jongere generatie zal het waarschijnlijk niet zo goed krijgen als die van mij en dat is jammer. Verder wil ik heel graag nog even iets zeggen. Het bestuur en de havenmeester van de Zuidkolk zijn zeer professioneel, vriendelijk en gastvrij! Dat wilde ik even kwijt."