Rob Linthorst (links) en Kai Slaghek zijn komende maand te zien in het stuk Volpone.
Rob Linthorst (links) en Kai Slaghek zijn komende maand te zien in het stuk Volpone. Foto:

Jong en oud, Rob en Kai, schitteren in historisch maar hedendaags stuk

DELFT – Rob Linthorst is het toneelspelen nog niet verleerd. De 75-jarige Delftenaar staat vanaf volgend weekend weer op de planken. Dit keer in jeugdig gezelschap.

Ja, als hij op toneel door de knieën gaat staat hij niet meer als een hinde op, bekent hij. "Dan zijn twee mensen nodig om me overeind te helpen." Maar op oudere leeftijd toneelspelen heeft vooral voordelen, merkt hij. "Omdat ik meer levenservaring heb kan ik me beter inleven in bepaalde situaties. Verder kan ik meer relativeren." Als geen ander weet hij hoe, kort voor een voorstelling, spanningen onderling hoog kunnen oplopen. "Vroeger ging ik dan ook voorop op in die strijd. Terwijl ik nu denk: zo gaat het altijd. Ook bij de beroeps. En het komt altijd weer goed." Hij herkent wat van zijn eigen jeugdige fanatisme bij nieuwe en jongere toneelspelers binnen het Delfts Toneel Gezelschap. Zoals de 23-jarige Delftenaar Kai Slaghek. Hij speelt één van de hoofdrollen in de nieuwe productie van het DTG: Volpone. Dit is een zeventiende eeuws stuk dat zich afspeelt in Venetië, over een rijke koopman en zijn knecht. "Ik vind het leuk om met Rob in dit stuk te spelen", vertelt Kai Slaghek. "Ik denk dat we elkaar omhoog trekken."
Kai kan in elk geval een voorbeeld nemen aan de lange staat van dienst van Rob Linthorst, die al ruim 50 jaar op de planken staat. Hij overwoog weleens te stoppen, bekent hij. "Want het DTG vergrijsde en dan was ik ook nog eens de oudste. Maar ik ga altijd weer door en dat hoop ik ook de komende jaren nog te doen."
Wie jong en oud in het stuk Volpone in actie wil zien, kan dat doen op 3, 4, 10, 11, 12, 17, 18, 19 en 24 november en op 1 december, in het Falie Begijnhof Theater aan het Rietveld 49. Waarom we dat zouden moeten doen? "Omdat het misschien een historisch verhaal is, maar toch ook heel hedendaags. Het gaat over anders zijn dan anderen, hebzucht en materialisme." Het is, voegt Linthorst eraan toe, bovendien een heel vermakelijk en komisch stuk. Zie voor meer info en kaartverkoop www.delftstoneelgezelschap.nl.