Tim Kool kijkt met veel plezier terug;
Tim Kool kijkt met veel plezier terug; "Ik ben de hele wereld over geweest, heel Europa, Korea, Canada en op al die plekken heb ik vrienden gemaakt. Dat is ook Taekwondo." Foto:

Oud-sporter Tim Kool blikt terug

DELFT – Wekelijks blikt Delft op Zondag met oud-sporters terug op hun gloriejaren. Deze week met Tim Kool.

Door: Marc Schapers

Hij werd twee keer wereldkampioen Taekwondo en één keer (toevallig) wereldkampioen kickboksen. Tim Kool, inmiddels 32 jaar, is met wedstrijdsport gestopt en runt zijn eigen sportschool. Amper zes jaar oud koos hij voor Taekwondo. "Geloof het of niet, maar ik werd gepest in de speeltuin en dacht: hier wil ik vanaf. M'n ouders wisten niet precies wat het inhield. Na drie maanden zagen ze me aan het werk op m'n eerste toernooitje. Dat ging er behoorlijk pittig aan toe. Ze waren verbaasd, maar vonden het prima. Ze hebben me jarenlang naar alle toernooien gebracht. Na enkele jaren werd ik Nederlands kampioen en was lange tijd zo goed als onverslaanbaar in mijn gewichtsklasse."
Het wereldkampioenschap kickboksen (WKA) in 2005 in Frankfurt won hij min of meer per ongeluk, zegt hij zelf. "Mijn coach kende een coach, die ook weer een coach kende. De tegenstander van zijn pupil was afgehaakt vanwege een blessure. Er was dus geen uitdager meer. Mij werd gevraagd of ik het wilde proberen. Daar heb ik 'ja' op gezegd. Het was, geloof ik, niet helemaal de bedoeling dat ik zou winnen, maar dat gebeurde uiteindelijk wel. Dus dat was een mooie ervaring."
In hetzelfde jaar wordt hij in Engeland bovendien wereldkampioen Taekwondo. "Ik was met m'n ouders met vakantie in Spanje toen ik hoorde dat ik mee kon doen aan het WK. Ik ben direct afgereisd en kwam in een poule terecht met 86 tegenstanders uit de gehele wereld. Ik was in 2002 en 2004 al tweede geworden en deze keer was ik aan het eind van de rit eerste."
In 2008 lukt het hem nog een keer, dit maal in een teamwedstrijd, wereldkampioen te worden, opnieuw in Engeland. "Dat gebeurde onder auspiciën van een bond die bekend stond als redelijk corrupt. Het was bekend, dat als je een Engelse tegenstander trof de kans om te winnen 'niet bijster groot' was. We kwamen in de finale tegen een Engels team en dachten: hier eindigt het. Maar, ongelooflijk, het ging er eerlijk aan toe en we wonnen nipt. Ik heb begrepen dat de scheidsrechters achteraf op hun donder hebben gekregen van de organisator omdat dit niet de bedoeling was, maar wij hadden gewonnen."
De sport telt tal van bonden, waardoor niet altijd duidelijk is of een kampioenschap is iets voorstelt. "De grondlegger van de sport heeft het ITF opgericht. Na zijn overlijden claimden verschillende mensen zijn opvolger te zijn. Zo kwamen er drie verschillende organisaties, die, om het makkelijk te houden, alle drie ITF heten. Verder heb je nog tal van kleine bonden, die allemaal kampioenschapen organiseren. Er zijn te veel verschillende bonden; alleen de kenners weten nog welke ertoe doen."
Daarom was niet altijd duidelijk aan welke wedstrijd hij deelnam. "Er wordt vaak maar een naam aan gehangen. De ene keer is het professioneel, een andere keer stelt het niets voor en heb je slechts enkele tegenstanders. Aan de andere kant herinner ik me de Worldcup in 2012 in Brighton met 1400 deelnemers."
Taekwondo is volgens Tim Kool meer dan sport alleen, het is een 'way of life'. Het houdt niet op buiten de zaal. Belangrijk in Taekwondo zijn de 'tenets' of doelstellingen, zoals integriteit, hoffelijkheid, een onoverwinnelijke geest, zelfvertrouwen, volharding. Dat heb ik geleerd en dat leer ik mijn pupillen. Zo leren kinderen in de zaal allerlei dingen waar ze buiten de zaal in het leven ook voordeel van hebben."
Taekwondo is vooral karaktervormend. "Ik kan goed vechten, al zeg ik het zelf, maar ik vecht nooit, ook al kom ik in de problemen. Ik hoef nooit te vechten omdat ik weet wat ik kan. Ik zeg altijd: de beste zelfverdediging is de andere kant opgaan. Vechten dient geen enkel nut. Zelfbeheersing en respect, dat leert Taekwondo je."