René Heijink kende veertien mooie seizoenen bij DHL en plakte er acht bij Delfia aan vast.
René Heijink kende veertien mooie seizoenen bij DHL en plakte er acht bij Delfia aan vast. "Ik had behoefte aan iets anders en Delfia stond bekend om het mooie voetbal." (foto: Roel van Dorsten) Foto: Roel van Dorsten

Hoe gaat het met René Heijink?

DELFT - René Heijink (48) mocht als kind vanwege zijn gezondheid niet voetballen, maar kende uiteindelijk een mooie carrière.

Heijink begon op zijn zesde bij DHC. "Maar toen na een halfjaar kinderreuma werd geconstateerd moest ik stoppen. Toen ik er op mijn twaalfde overheen gegroeid was, werkte mijn moeder voor Joop Galjé. Via hem kwam ik toen bij DHL terecht. In de tussentijd voetbalde ik wel op straat, maar dat leidde tot veel gewrichtspijn in mijn knieën."

- In welk elftal begon je?
"In de D3, maar binnen twee weken zat ik al in de D2. Het seizoen erna ging ik al naar de C1 en als tweedejaars C-speler werd ik zelfs al bij de A1 gehaald. Het jaar erna ging ik wel weer naar de B-jeugd, maar op zondag sloot ik ook al aan bij de selectie en debuteerde ik onder Jan van den Akker."
- Met wie speelde je samen?
"In het begin was dat nog met onder anderen René Zwaard, Lennart Faas, Jan van den Broek en Bob Brinkhof. Op mijn achttiende werd ik samen met Arnaut Dukker en Robert van Heijningen definitief bij de selectie gehaald. Later sloten mannen als Richard en Danny Lukassen, Valentijn Dukker, Ruben Arkesteijn, Marcel Vermeij, Koos van Leeuwen, Patrick van Rijn en Erwin van der Vlist aan. Trainers waren Jan van den Akker, Dick van den Toorn en Pierre van Zinnen."

- Hoe was de sfeer?
"Geweldig. Binnen het elftal trok je met een groep jongens op en ging je ook weekends weg. Daar werden natuurlijk wel grappen uitgehaald, zoals voor iemand die alle toastjes met pâté de avond tevoren opat een bord met toastjes met kattenvoer klaarzetten. Maar er was nog zoveel meer. Daarnaast waren de resultaten ook nog eens goed."
- Ben je altijd bij DHL gebleven?
"Nee, op mijn dertigste was ik toe aan iets anders en toen clubs daar lucht van kregen, was er veel interesse. Ik heb met Vitesse Delft en Delfia om tafel gezeten en koos voor Delfia. Daar had ik met onder anderen Jeroen Gronsveld, Marco van Williger, Erwin van Dijk, Robert Linthorst en Jeroen Heerings, de beste voetballer met wie ik heb samengespeeld, een prachtige tijd gehad. Ik vind het een prachtige vereniging en het doet pijn dat het niet meer de vereniging is die het was."

- Wat doe je nu nog?
"Ik train op woensdagavond met de veteranen van DHL en speel op zondag ook nog weleens mee als dat nodig is. Daarnaast zijn Patrick van der Helm en ik samen de trainers van SEP C1. Al in mijn DHL-tijd trainde ik met Peter Pothof de B- en A-jeugd en nu doe ik dat dus bij SEP, waar ik toen Marco Lange hoofdtrainer was ook het tweede heb getraind."