De Nederlandse nachtburgemeesters en enkele Belgische collega's: het is een goed stel. Volgend weekend komen ze naar Delft, waar nachtburgemeester Leo Quack ze op sleeptouw neemt.
De Nederlandse nachtburgemeesters en enkele Belgische collega's: het is een goed stel. Volgend weekend komen ze naar Delft, waar nachtburgemeester Leo Quack ze op sleeptouw neemt. Foto:

Nederlandse Nachtburgemeesters komen naar Delft

DELFT - Het jaarlijkse nachtburgemeesterscongres is dit jaar in Delft. De Delftse nachtburgemeester Leo Quack neemt zijn collega's uit Nederland en België volgend weekend op sleeptouw door zijn stad.

Door: Jesper Neeleman

Elk jaar komen de Nederlandse nachtburgemeesters bijeen. Leo Quack maakte al vijf van zulke congressen mee. Toen werd gevraagd wie het congres van 2017 wilde organiseren, meldde hij zich vrijwillig aan. "Het is toch leuke PR voor Delft als al die nachtburgemeesters hier twee dagen zijn", geeft Leo Quack aan.
De groep nachtburgemeesters is een gemêleerd gezelschap, met de nodige excentrieke types ertussen. "Maar het zijn stuk voor stuk hartstikke aardige lui", vindt Leo Quack. "Een leuk gezelschap met gezellige mensen. Ik ga niet meer elke nacht op stap, maar er zijn erbij die dat wel doen. We zien elkaar één keer per jaar, dat is tijdens het congres. Ik zal ze natuurlijk wel met gepaste trots rondleiden in Delft. Veel zijn hier nog nooit geweest. Het is hartstikke mooi om ze Delft te laten zien. Een goede promotie voor ons stad. We zijn geen Amsterdam, maar eigenlijk is Delft nog gezelliger."
Leo Quack weet vanuit zijn ervaringen tijdens de vorige nachtburgemeestercongressen wel wat voor programma-onderdelen minder aanslaan. Dus zal hij zijn collega's niet trakteren op toneelstukjes met lokale amateurs en wordt er ook niemand in het zonnetje gezet. Wat ze wel gaan doen? Leo Quack ging bij het samenstellen van het programma niet over één nacht ijs. Hij benaderde talloze bedrijven, organisaties en horecagelegenheden. "Dat is voorspoedig gegaan. Veel wilden graag meewerkten."
Het resultaat: De nachtburgemeesters en hun aanhang kunnen voor een gereduceerd tarief slapen in 22 verschillende kamers in het Hampshire Hotel Delft Centre, Westcord Hotel, Hotel Johannes Vermeer en het Best Western Museum Hotel. Zaterdag 29 oktober worden ze op het stadhuis door wethouder Ferrie Förster ontvangen en welkom geheten. Rondvaart Delft trakteert de nachtburgemeester op een rondvaart door de grachten, slager Leo van Vliet zorgt ervoor dat ze aan boord lekkere broodjes eten. Het gezelschap krijgt een rondleiding bij de Porceleyne Fles, een fotoshoot bij de Oostpoort, reist van A naar B in tuktuks en krijgt ook nog een rondleiding van een gids. Ondertussen worden tussenstops gemaakt bij Café de Liefhebber voor een drankje en bittergarnituur, een drankje bij Café de Oude Jan en een echt Delfts biertje bij het Stads-Koffyhuis. "Dankzij al die sponsors hebben we een schitterend dagvullend programma kunnen maken", zegt Quack.
In Grand Café de Sjees volgt een enigszins serieus onderdeel. In de zaal boven het café gaan de nachtburgemeester dan met elkaar in gesprek over horeca, overlast regelgeving. "Hoe is dit in andere steden geregeld? Wat kunnen we van elkaar leren? Daar ben ik erg benieuwd naar", zegt de Delftse nachtburgemeester. Daarna volgt een diner in De Sjees. En later die avond gaan ze gewoon gezellig de binnenstad in. Een avond die ongetwijfeld niet als een nachtkaars uitgaat...