Wat als je geen plekje voor je fiets ziet? Juist, dan zet je 'm naast die honderden andere fietsen waarvan de eigenaren geen plekje vonden. B en W wil dat hier een einde aan komt. (foto: Koos Bommelé)
Wat als je geen plekje voor je fiets ziet? Juist, dan zet je 'm naast die honderden andere fietsen waarvan de eigenaren geen plekje vonden. B en W wil dat hier een einde aan komt. (foto: Koos Bommelé) Foto: Koos Bommelé

Einde van fietsenchaos is nabij

DELFT - De Delftse binnenstad kampt met een tekort aan plekken om je fiets neer te zetten. Dus staan die fietsen nu op alle mogelijke - en onmogelijke - plekken. Het College van B en W maakte afgelopen week bekend hoe ze dit wil verhelpen.

Door: Jesper Neeleman

Het is een heel pakket aan maatregelen. Die komen er in het kort op neer dat B en W gaat proberen te voorkomen dat fietsen verkeerd worden gestald, dat meer stallingsplekken worden gerealiseerd en dat er vervolgens meer wordt gehandhaafd.
Dat is nodig, benadrukt verantwoordelijk wethouder Lennart Harpe. "We krijgen enorm veel klachten over dit onderwerp", legt hij uit. Dat is ook niet vreemd. Bij een bezoek aan het centrum is het probleem met het blote oog te zien. Het blijkt ook uit de cijfers. In de binnenstad is momenteel plek om 2800 fietsen te stallen. Op een gemiddelde zaterdag is behoefte aan 4800 stallingsplekken. Dus wat gebeurt er met die tweeduizend fietsen waar geen plek voor is? Juist, die staan op stoepen, vast getekend aan bruggen en blokkeren soms halve straten. Bekende hotspots zijn de Choorstraat, de Breestraat en de Markt. Vervelend voor winkeliers, hulpdiensten, gehandicapten en vele andere gebruikers van de binnenstad.
Delft komt nu voor het eerst met een uitgebreid plan om hier wat aan te doen. Hiervoor maakt het 1 miljoen euro vrij. Als de gemeenteraad instemt met de plannen, worden vanaf volgend jaar tussen de 985 en 1350 nieuwe stallingsplekken gerealiseerd. Waarom geen tweeduizend nieuwe plekken? Daarvoor is simpelweg geen ruimte beschikbaar. "We lossen dit probleem niet in één keer op", beseft Harpe. "Het is óók niet in één keer ontstaan."
Het college heeft dus meerdere maatregelen bedacht. Bijzonder is wel het voornemen om in de toekomst van ondernemers te eisen dat ze zelf stallingsplekken moeten realiseren als ze zich in de binnenstad vestigen. Dat is nu niet het geval. "Stel dat een supermarkt zich volgend jaar in de binnenstad vestigt, dan moet die bijvoorbeeld zorgen voor 2,9 stallingsplekken per honderd vierkante meter winkeloppervlakte", legt Harpe uit. Voor de verschillende soorten bedrijven gelden andere normen. Dit geldt niet voor de huidige winkeliers en ondernemers. Opvallend is ook dat B en W de fietsenstalling aan de Oude Langendijk weer een bewaakte stalling wil laten worden - en wil uitbreiden. De Biesieklette op het Vesteplein wordt uitgebreid en op het Bastiaansplein wordt hier, beter dan nu het geval is, ook naar verwezen.
Ook bijzonder: het plan voor pop-up-stallingen. Die zullen vooral verrijzen rond studentensociëteiten. Op bepaalde momenten komen hier veel bezoekers op de fiets naartoe. Parkeerplekken voor auto's kunnen dan tijdelijk worden toegewezen als plekken om de fiets te stallen. "Ik verwacht nog wel wat discussie over dit plan", geeft Harpe aan. "Maar de parkeerdruk voor fietsers is op sommige momenten hoger dan de parkeerdruk voor auto's. Dan vind ik het verdedigbaar als we zeggen: die parkeerplekken zijn tussen 17.00 uur en 22.00 uur voor fietsers."
Delft gaat verder 'gastvrij handhaven'. Dat betekent dat eigenaren van verkeerd gestalde fietsen eerst met een kaartje aan hun rijwiel worden verzocht hun fiets elders te stallen. Gebeurt dit niet, dan haalt de gemeente 'm weg. "Verder gaan we op drukke momenten fietscoaches inzetten, net zoals op het station. Zij verwijzen fietsers naar de juiste stallingsplekken."
Dinsdag 10 oktober worden de plannen van B en W op het stadhuis besproken door de commissie Ruimte en Verkeer. Zij zullen het pakket aan maatregelen bespreken en wellicht aanvullen. "We gaan dit ook nog met bewoners en ondernemers bespreken", zegt Harpe. Als het aan B en W ligt, worden de plannen al in 2018 uitgevoerd. Zullen dan alle fietsen 'op de juiste plek' staan? Harpe heeft niet die illusie. "Het is ook niet de doelstelling. Maar we willen een binnenstad waarin fietsen geen overlast vormen. De kans is groot dat in de toekomst alsnog fietsen op verkeerde plekken staan. Maar ik ben heel blij met de stap die we nu zetten."