Winanda de la Rambelje (links) en burgemeester Van Bijsterveldt in het nieuwe zoogdierenverblijf.
Winanda de la Rambelje (links) en burgemeester Van Bijsterveldt in het nieuwe zoogdierenverblijf. Foto:

Blije gezichten en verscholen dieren bij opening van zoogdierenverblijf

DELFT – Wildopvang Delft heeft twee nieuwe verblijven voor zoogdieren. Afgelopen woensdag, tijdens Dierendag, was de officiële opening. Delft op Zondag was erbij.

Door: Jesper Neeleman

Wie denkt dat geen hond hierin is geïnteresseerd, vergist zich. Al voor het officiële openingsmoment zit de Natuurschuur vlakbij de opvang volgepakt met dierenvrienden dit deze heugelijke gebeurtenis komen vieren. Burgemeester Marja van Bijsterveldt is hier vandaag voor het eerst. "Heel leuk om hier rond te kijken", spreekt ze de zaal toe. "Ik kan me voorstellen dat mensen het lekker vinden om hier in deze groene omgeving vrijwilligerswerk te doen. En dat de dieren, die allemaal iets hebben meegemaakt, het lekker vinden om hier vertroeteld te worden. Waar zij ook mee boffen: de deskundige manier waarop ze hier worden opgehangen."
Winanda de la Rambelje (68) begon op 30-jarige leeftijd met deze opvang. De liefde voor dieren is er niet minder om geworden. De opvang werd steeds groter. Vandaag wordt een nieuw deel geopend: twee ruimtes waar zoogdieren worden opgevangen. De burgemeester mag het lintje doorknippen. "Zoals Prins Claus ooit al zei: Lintjes knippen is mijn core-business."
Als het lintje geknipt is laat ze zich in het verblijf door Winanda de la Rambelje bijpraten over wat we hier zien. Of beter gezegd: wat we niet zien. Vrijwel alle hokken – en dat zijn er nogal wat – zijn bewoond, maar er is geen zoogdier te bekennen. Ze verstoppen zich onder oude kranten. "Het zijn wilde dieren, dus verstoppen ze zich als er mensen binnen komen. En wij zorgen ervoor dat dit kan." De asielhoudster wijst in de richting van enkele hokken met kranten. "Daar zitten twee hazen en een konijntje. En daar links zit een eekhoorntje, maar die laat zich eveneens niet zien." Ook een 'kortademige egel' houdt zich vandaag schuil. Gelukkig zijn er ook twee jonge egelweesjes. Ze begroeten de burgemeester. "Hij ruikt iets", legt de asielhoudster uit. "Heel bijzonder dat ze zich zo laten zien." De burgemeester zoekt contact. Ze wil haar hand in het hok stoppen. Maar niet voordat ze heeft gevraagd of ze bijten. "Soms wel", antwoordt De la Rambelje. Voordat de burgemeester vertrekt maakt ze nog een foto van haar twee nieuwe vrienden. Voor haar 20.512 volgers op Twitter.
Winanda de la Rambelje vertelt even later hoe blij ze is met het nieuwe verblijf, dat eerder dit jaar al in gebruik is genomen. "Hazen en konijnen zaten tot dat moment tussen de vogels. Dat ze nu een eigen verblijf hebben, geeft rust." Verder zijn vooral egels vaak de pineut, blijkt wel uit een bezoek aan de opvang. Dat komt, leren we, omdat egels stadsdieren zijn die nogal wat kilometers afleggen. Onderweg gaat dikwijls wat mis als ze auto's of honden op hun pad treffen. Bovendien worden ze soms ziek. Bij de Wildopvang Delft hebben de asielhoudster en de ongeveer 25 vaste en trouwe vrijwilligers er hun handen vol aan. Ze blijft zich voor de dieren inzetten. "Het is moeilijk om los te laten", legt ze uit. "En het is zó uniek om met wilde dieren te werken. En door mijn ervaring kan ik zo nu en dan ook nog eens wat voor ze betekenen."