Afbeelding
Foto: Hans Buskes

Rotte plekken in een mindmap

DELFT - Verwaarloosde stukjes Delft, mindmapgoeroe Hans Buskes ergert zich er met enige regelmaat aan.

Eerder wijdde hij aandacht aan de 'rotte plek' tegenover de parkeergarage Zuidpoort. Die wordt nu – deels en met horten en stoten – gesaneerd. Nu richt hij zijn mindmap op de voormalige bieblocatie aan de Kruisstraat, enkele honderden meters verderop.
Om meteen maar de toon te zetten: "Een rotte kies zie je niet altijd, maar dit is een rijtje rotte voortanden van de binnenstad", aldus Buskes. "De voormalige bieblocatie, het foeilelijke parkeerdek aan de Yperstraat en nu ook nog eens leegstand in de knik van de Kruisstraat. Geen gezicht. Waarom krijgt zo'n toplocatie niet de invulling die ze verdient? We zitten er nu al zeven jaar op te wachten!"

Hallo! Er worden volop plannen gemaakt. Maar bewoners protesteren elke keer weer. Dat schiet niet op zo...
Hans Buskes: "Hallo! Bewoners wijzen er alleen op wat de binnenstad nodig heeft. En wat de binnenstad níet nodig heeft – wat jij dan protesteren noemt. Leuk hoor, een Lidl aan de Kruisstraat, maar heb je er ook bij stilgestaan wat een overlast dat oplevert om in deze doodlopende straat dag in dag uit te laden en te lossen – en te keren? Los nog van de vraag of het nodig is om zoveel supermarkten op een kluitje te hebben, nu er ook nog plannen zijn voor een Albert Heijn in het voormalige V&D-pand. Gelukkig zit er beweging in de plannenmakerij."

-Wat heeft de binnenstad dan nodig?
"Dat zou je stedenbouwkundigen en de bewoners moeten vragen. En ik heb de indruk dat het vooral is gevraagd aan rekenmeesters. Vanuit hun optiek zijn de plannen prima – 'We gaan eraan verdienen'. Maar verdient de binnenstad het ook? Een slechte inpassing in het historisch stadsbeeld, een veel te hoog bouwplan, met winkelruimte die kennelijk niet nodig is, gelet op het leegstaande voormalige Wijnands-pand in de knik, en de overlast van laden en lossen en keren? Ook de stadsbouwmeester stelt onomwonden: doe het niet."

-Oké. Het duurde zo'n dertig jaar voordat het Zuidpoortgebied ontwikkeld kon worden, de nieuwe Sebastiaansbrug laat ook al een jaar of tien op zich wachten. Wat moet er gebeuren om te voorkomen dat bewoners ook voor deze locatie bij wijze van spreken hun kinderen moeten meenemen naar voortgangsoverleggen omdat die het overleg ergens in pakweg 2035 moeten afronden?
"Wat is dit voor vraag?! Maar goed, tempo bedoel je? Regel af- en instemming. Betrek ervaringsdeskundigen en professionals en schets de kaders, waarbinnen plannen kunnen worden ontwikkeld. Iedereen is het erover eens: hier moet wat gebeuren. En als ik kijk naar de plannen zoals die er nu zijn, kan er nog wel wat gepolijst worden. Zoals een overdekt, gróen parkeererf. En regel ook de verkeersstromen. Natuurlijk moet er oog zijn voor de financiën. Maar er moet ook oog zijn voor de binnenstad. Die moet er straks niet bijlopen met veel te grote en veel te gebleekte voortanden."